Me kaikki tarvitsemme motivaatiota.

 

Motivaation löytämisen myötä moni asia elämässäsi paranee. Saat vahvemman otteen elämästäsi. Olet tuotteliaampi. Lähestyt haasteitasi innostuneena. Teet unelmistasi totta.

Ilman motivaation löytämistä emme pääse kasvamaan täyteen mittaamme. Voimme tilapäisesti lisätä tehoamme puremalla hammasta, mutta ilman aitoa sisäisen motivaation paloa jäämme taas seuraavan kouluprojektimyrskyn pyöriteltäviksi. Ilman sisältäsi kumpuavaa aitoa, todellista motivaatiota, monet suuret unelmat uhkaavat jäädä toteutumatta.

Motivaatio voidaan jakaa sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Aito kiinnostus asioita kohtaan ja halu oppia luokitellaan sisäiseksi motivaatioksi. Sen sijaan ulkoinen motivaatio tarkoittaa jonkin palkinnon, kuten hyvien arvosanojen vuoksi opiskelua. Sisäisen motivaation löytänyt opiskelija kokee opiskeltavan asian tärkeäksi itselleen eikä etsi motivaationlähdettä ulkoisista tekijöistä kuten kavereiden tai vanhempien toiveista. Sisäisen motivaation löytämistä voidaankin pitää yhtenä tärkeimmistä opintomenestyksen palasista.

Tässä blogipäivityksessä opit olevasi suunnattoman vahva. Sinä kestät ja jaksat sekä kykenet saavuttamaan aivan uskomattomia asioita, kun motivaatiosi on kohdallaan. Kun etsit kadoksissa olevaa opiskelumotivaatiotasi tai opiskeluasenteesi kaipaa pientä huoltoa, lue seuraavat vinkit.

Miksi?


Kauaskantoisen opiskelumotivaation saavuttamisessa keskeistä on tehdä itselleen selväksi, minkä takia opiskelee. Omista unelmista kumpuavat päämäärät ja haaveet kantavat huomattavasti ulkoisten tekijöiden toiveita pidemmälle. On helpompi nousta aamulla ylös lukemaan unelmiesi yliopiston pääsykokeisiin kuin raahautua kirjastoon pänttäämään todistaaksesi jotain jollekin toiselle. Yksi tehokkaimmista tavoista löytää sisäinen motivaatiosi onkin ymmärtää omat tavoitteesi. Piirrä, väritä ja visualisoi kaikkea, mitä sinulle tulee mieleen. Kysy itseltäsi seuraavia kysymyksiä motivaation löytämiseksi:

  • Mitä haluan saavuttaa? Mistä unelmoin?
  • Miksi haluan saavuttaa tavoitteeni?
  • Mitä hyvää tavoitteistani seuraa? Mitä tapahtuu, jos en tee asioiden eteen mitään?
  • Mikä estää minua saavuttamasta unelmiani?

”Se jolla on suurin ’miksi’, pystyy kestämään melkein minkä tahansa ’miten’.”

 – Viktor Frankl

Asenne


Positiivisen asenteen merkitys niin opintomenestystä kuin mitä tahansa asiaa kohtaan on valtava. Ihmisen sanotaan oppivan sitä enemmän, mitä tarpeellisemmaksi opiskeltavan asian kokee ja mitä myönteisemmin oppimiseen asennoituu. Motivaatio voidaan nähdä voimana, joka saa sinut tekemään asioita. Asenteesi puolestaan ratkaisee, kuinka hyvin hommasi hoidat.

Uskomuksilla on suuri merkitys omaan opiskeluasenteeseen, ja ne voivat joko voimaannuttaa tai lamaannuttaa. Valitettavan monilla on pinttynyt käsitys omista kyvyistään – siitä, mitä he osaavat tai eivät osaa. Suvussa kulkeneet fraasit kuten ”Ei meistä kukaan ole koskaan osannut matematiikkaa” tai ”Emme ole lukutyyppejä” ovat omaa opiskeluasennetta rajoittavia, paikkaansa pitämättömiä väitteitä. Todellisuudessa meistä jokaisella on lähes ääretön kyky oppia ja mahdollisuus mitä uskomattomampiin suorituksiin, jos vain niin haluamme. Muiden lannistavien uskomusten ei tarvitse määrittää kykyäsi oppia. Juuri Sinulta löytyy valtavaa potentiaalia oppia, saavuttaa ja olla mistä ikinä unelmoit.

Positiivinen asenne opiskelua kohtaan alkaa oikeista ajatuksista. Tehokas keino muokata omaa opiskeluasennettaan onkin kirjoittaa itselleen affirmaatioita eli voimalauseita. Voit luoda itsellesi positiivisia voimalauseita unelmistasi ja mahdollisuuksistasi ja toistaa niitä päivittäin suurenmoisen opiskeluasenteen luomiseksi:

”Pystyn mihin tahansa, kun vain haluan sitä tarpeeksi.”
”Olen loistava oppilas.”
”Opin helposti uusia asioita.”
”Olen todella älykäs.”

Toinen loistava tapa kehittää positiivista opiskeluasennetta on nostaa fyysistä vireystilaasi. Voit virittää asenteesi huipputilaan kuuntelemalla lempimusiikkiasi, liikuttamalla kehoasi ja tuulettamalla menneitä ja tulevia voittojasi. Mahtipontinen musiikki ja liike vahvistavat tunnettasi rajoittamattomista mahdollisuuksistasi, mikä puolestaan kannustaa sinua tarttumaan toimeen entistä innokkaammin. Mitä enemmän tätä harjoittelet, sitä lujemmaksi taot oman opiskeluasenteesi.

Muista, että voit epäonnistua vain yhdellä tavalla. Vain se, että päätät lannistua tai lakata uskomasta itseesi voi estää sinua saavuttamasta unelmiasi. Intohimoisella ja peräänantamattomalla opiskeluasenteella sinua ei pitele mikään.

”Sankari saavuttaa suurimmat voittonsa ylivoimaisen joukkueen avulla.”

- Jari Sarasvuo

Huippuvireen ylläpito


Motivaatio on se voima ja energia, jonka avulla saavutamme haluamiamme tuloksia. Siksi huippuvireen ylläpitäminen onkin ensiarvoisen tärkeää pidemmän aikavälin tavoitteissa.

Jokaisen opiskelumotivaatio heilahtelee aika ajoin. On kuitenkin eri asia ryhtyä omaa opiskelumotivaatiota korjaaviin toimenpiteisiin kuin antaa sisäisen tulen sammua tyystin. Näin ollen kaikkien opiskelijoiden on olennaista oppia omaa opiskelumotivaatiota ylläpitäviä taitoja. Omaa opiskelumotivaatiota voi oppia hallitsemaan ja ylläpitämään seuraavin keinoin:

Löydä itsellesi sopiva opiskelutapa

Selvitä itsellesi paras tapa oppia ja herättää mielenkiintosi palata takaisin työpöydän ääreen. Kokeile eri tyylejä ja sovella niitä esimerkiksi kokeisiin valmistautuessasi.

Juhli saavutuksiasi!

Saitko oikean vastauksen matikan tehtävästä? Ylititkö odotuksesi yo-kokeessa? Sait sitten tehtyä pienen tai suuren asian, nauti, iloitse ja ole ylpeä saavutuksistasi.

Pidä huolta itsestäsi

 Jotta opiskelija ei hukkuisi kasaantuvien koulutehtävien tai lähestyvien yo-kirjoitusten alle, on suunnattoman tärkeää huoltaa myös koulun ulkopuolista elämää. Vietä aikaa harrastusten ja kavereiden parissa, nuku kunnon yöunet ja syö monipuolisesti ladataksesi energiaa huipputulosten saavuttamiseksi.

Rakenna Dream Team

Et ole haasteidesi kanssa yksin. Voit etsiä koulustasi tai naapurustostasi samoista asioista kiinnostuneita kavereita, joiden kanssa jakaa intoa, tietoa ja taitoa. Hyvässä ryhmässä voit keskustella, kannustaa ja vaihtaa ajatuksia opiskelusta ja tavoitteista. Samanhenkiset ihmiset kannustavat toisiaan kulkemaan kohti unelmia ja juhlivat yhdessä saavutettuja voittoja.