Kyllästyttääkö oppikirjojen lukeminen, haluaisitko syventää koulussa oppimiasi tietoja tai kaipaatko uusia tapoja kokeisiin kertaamiseen? Internet on täynnä hyödyllisiä verkkosivuja ja palveluja, jotka voivat tuoda vaihtelua ja lisämotivaatiota opiskeluun sekä tarjota mahdollisuuksia koulun ulkopuoliseen oppimiseen. Tässä artikkelissa on listattu muutamia parhaita digitaalisia oppimisympäristöjä uusien taitojen oppimiseen, jo opitun tiedon syventämiseen sekä kokeisiin kertaamiseen.

Aihealueet: Matematiikka, luonnontieteet, ohjelmointi, taide, historia, talous

Saatavilla: Selainversiona sekä sovelluksena Androidille, IOS:lle ja Windows phonelle

Khan Academy on yksi suurimpia ja tunnetuimpia digitaalisia oppimispalveluja. Se tarjoaa kursseja aina differentiaalilaskennasta taidehistoriaan, ja mikä parasta, on kokonaan ilmainen. Erityisen laaja kurssitarjonta löytyy matematiikasta ja luonnontieteistä.

Khan Academystä kursseja löytyy monelle eri taitotasolle, ja jokainen kurssi lähtee aina liikkeelle aihealueen perusteista. Kurssien sisältö koostuu opetusvideoista, joiden runsaat esimerkit auttavat ymmärtämään opiskeltavat asiat, sekä videoiden aiheisiin liittyvistä harjoitustehtävistä. Khan Academy soveltuu erinomaisesti uusien aihealueiden omatoimiseen opiskeluun sekä koulussa opitun tiedon syventämiseen. Tehokkaaseen kokeisiin kertaamiseen se ei sen sijaan välttämättä sovi, sillä kurssit ovat pitkiä ja etenevät hitaasti.

Aihealueet: Logiikka, matematiikka, luonnontieteet, tietojenkäsittelytiede

Saatavilla: Selainversiona sekä sovelluksena Androidille ja IOS:lle

Brilliant.org on matematiikan ja matemaatisten tieteiden etäopiskeluun erikoistunut sivusto. Se tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia kursseja, joiden joukosta löytyy monia erikoisempia, perinteisen lukiomatematiikan ylittäviä aiheita, kuten esimerkiksi joukkoteoria ja bioinformatiikka. Brilliant.orgin kursseilla oppiminen pohjautuu vahvasti pulmatehtävien ratkomiseen ja sitä täydentävät selkeät selitykset, esimerkit ja grafiikat. Kurssien lisäksi Brilliant.org tarjoaa viikottaisia pulmatehtäviä eri vaikeusasteilla sekä mahdollisuuden keskustella tehtävien ratkaisuista muiden käyttäjien kanssa.

Huono puoli Brilliant.orgissa on sen maksullisuus. Premium-käyttöoikeus kaikkiin sivuston materiaaleihin vuosisopimuksella maksaa noin 7€/kk, kuukausittainen sopimus noin 17€/kk ja loputon käyttöoikeus noin 400€. Jos sitoutuminen kuluihin ei houkuta, ilmaisversiolla voi tutustua eri aihealueisiin kokeilemalla kurssien introja, tai kehittää matemaattista ajatteluaan ratkomalla viikottaisia pulmia.

Aihealueet: Matematiikka, fysiikka, kemia, biologia

Saatavilla: Selainversiona, videot myös Youtubessa

Monelle lukiolaiselle tuttu Opetus.tv on Khan Academystä inspiraationsa saanut suomalainen verkkosivusto, josta löytyy opetusvideoita aihealueittain. Kaikki Opetus.tv:n materiaalit ovat ilmaisia. Lukion puolella saatavilla on videoita kaikista pitkän ja lyhyen matematiikan, fysiikan ja kemian kursseista, sekä lähes kaikista biologian kursseista. Huomioitavaa on kuitenkin, että kurssien aiheet ovat vanhan opetussuunnitelman mukaiset. Lukion lisäksi Opetus.tv:stä löytyy materiaaleja yläkoulun matematiikkaan, kemiaan ja biologiaan sekä yliopiston fysiikkaan.

Opetus.tv:n videot kattavat hyvin lukiokursseilla käsiteltävät asiat, ja tarjoavat runsaan määrän esimerkkejä tehtävistä ja laskuista. Opetus.tv onkin erinomainen resurssi kokeisiin ja ylioppilaskirjoituksiin kertaamiseen. Siitä on myös apua, jos oppii paremmin kuuntelemalla kuin kirjasta lukemalla.

Aihealueet: Kielet

Saatavilla: Selainversiona sekä sovelluksena Androidille, IOS:lle ja Windows phonelle

Duolingo on sovellus, joka pyrkii tekemään kielen opiskelusta hauskaa ja koukuttavaa. Valittavana on valtava määrä eri kieliä, joita voi opiskella kerralla useampaakin. Kielen opiskelun voi aloittaa alkeista, tai tehdä lähtötasotestin ja siirtyä omaa osaamistasoa vastaaviin harjoituksiin. Pelimäinen käyttöliittymä palkitsee tehtävien tekemisen pisteillä, joita voi käyttää erilaisiin toimintoihin. Sovelluksessa voi myös kilpailla pisteiden määrästä kavereiden kanssa tai liittyä ryhmiin. Duolingo on ilmainen käyttää, mutta tarjolla on myös maksullinen premium versio ilman mainoksia.

Duolingo on loistava apuväline uuden kielen omatoimiseen opiskeluun tai koulun kieltenopiskelun tueksi. Harjoitukset on jaettu sopivan pieniin osiin, jotta niitä voi tehdä päivittäin, vaikka aikaa olisikin vähän. Tasoittain etenevä kokonaisuus sisältää kielioppiosioita sekä käteviä teemasanastoja. Haittapuolena kokeisiin harjoittelun kannalta on se, että kaikki harjoitukset eivät ole automaattisesti saatavilla, vaan ne aukeavat sitä mukaa kun edellisiä on suorittanut.

Aihealueet: Kaikki

Saatavilla: Selainversiona sekä sovelluksena Androidille ja IOS:lle

Quizlet on digitaalinen opiskelualusta, jossa voi harjoitella eri aihealueita kysymyksiin vastaamalla. Mahdollisuutena on joko valita muiden käyttäjien valmiista kysymyssarjoista, tai luoda oma setti kysymyksiä ja oikeita vastauksia. Quizlet on ilmainen käyttää, mutta jotkin kysymyssarjat ovat maksullisia, samoin mobiilisovelluksen Quizlet Go -versio, jossa ei ole mainoksia ja jota voi käyttää offline-tilassa.

Quizletistä löytyy kysymyksiä harjoiteltavaksi käytännössä kaikista mahdollisista aihealueista, mutta erittäin hyödyllinen se on kieltenopiskelussa. Quizletiin pystyy kätevästi luomaan omia sanastoja, joita voi kerrata muun muassa kääntökorttien ja harjoituskokeiden avulla.


Anni Kauniskangas

Helsingistä kotoisin oleva 19-vuotias opiskelija. Unelmana PhD ja kansainvälinen ura tieteen parissa.

Kirjoittajan arkisto

Valmistaudutko kokeisiin?

 

Nappaa tästä itsellesi neljä opiskelusuunnitelmapohjaa.

Helppoa ja kätevää.

Mahtavaa!

 

Tässä linkit opiskelusuunnitelmiisi:

Aamuvirkut - Opiskelua aamuisin ja iltapäivisin

8 tuntia opiskelua päivässä
10 tuntia opiskelua päivässä

 

Yökyöpelit - Opiskelua päivisin ja iltaisin
8 tuntia opiskelua päivässä
10 tuntia opiskelua päivässä

 

 

 

Onnea ja menestystä kokeisiin!