Kevät tuo tullessaan paitsi auringon ja lämpimät kelit, myös aina yhtä jännittävät pääsykokeet, joilla tulevat korkeakouluopiskelijat valikoidaan. Unelmien opiskelupaikka häämöttää vain yhden kokeen takana, joten siihen kannattaa panostaa asianmukaisesti. Olen koonnut kymmenen teesiä omaan parin vuoden takaiseen pääsykoevalmistautumiseeni perustuen. Näitä vinkkejä noudattamalla ja soveltamalla olet jo askeleen lähempänä sisäänpääsyä!

1. Opiskele, opiskele, opiskele


Pääsykokeeseen valmistautuminen on pitkäjänteisyyttä ja ahkeruutta vaativa projekti. Opiskeltavaa asiaa on valtavasti ja kilpailu on yleisesti ottaen kovaa: hakijoita voi alasta riippuen olla kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia ja sisäänottomäärät ovat usein vain pieni osa tästä. Erot hakijoiden välillä – varsinkin sisäänpääsyyn vaadittavan pisterajan tuntumassa – voivat olla hyvinkin pieniä ja ne tehdään nimenomaan ankaralla puurtamisella. Niin karulta kuin se kuulostaakin, oikoteitä onneen ei tässäkään asiassa ole. Jos siis haluat saavuttaa unelmiesi opiskelupaikan jo tänä keväänä, on tärkeää suhtautua hakuprosessiin alusta asti ammattimaisella otteella.

"Neuvojen kysyminen, opiskeltavista asioista keskusteleminen ja stressin purkaminen on helpompaa, kun toisena osapuolena on joku, joka on kanssasi samassa tilanteessa."

2. Hallitse ajankäyttösi


Aikaa lukemiseen voi helposti tuntua olevan käytössä vähemmän kuin sitä tarvitsisi. Projekti kannattaakin aloittaa ajoissa ja ajankäyttö suunnitella jo etukäteen niin, että ehdit varmasti lukea koko koealueen huolellisesti useampaan otteeseen jättäen kuitenkin runsaasti aikaa myös kertaamiselle etenkin urakan loppuvaiheessa.

Ajanhallinnan merkitys korostuu myös jokapäiväisessä tekemisessä: jatkuvan ja nousujohteisen oppimisen ja asioiden mieleen painamisen kannalta tärkeää on säilyttää opiskelussa tietty rytmi ja säännöllisyys. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes päivittäistä lukemista, joskin välipäivät tai vähintäänkin kevyemmät päivät ovat tärkeitä jaksamisen kannalta, lukemisen ajoittamista päivän muuhun ohjelmaan niin, että se on mahdollisimman tehokasta ja lisäksi taukojen pitämistä riittävän usein tehokkuuden säilyttämiseksi.

Eräs erinomainen keino ajankäytön optimointiin on lukusuunnitelman laatiminen: kun olet etukäteen hahmotellut päivän luettavat asiat, on opiskelun aloittaminen aamulla helpompaa. Esimerkiksi itse hahmottelin jokaisen viikon alussa suurin piirtein, mitä asioita ja kuinka paljon minun tulisi minäkin päivänä lukea pysyäkseni aikataulussa. Tarkkaile myös jatkuvasti omaa etenemistäsi ja jaksamistasi ja muokkaa lukuohjelmaasi, jos sille on tarvetta. Muista jättää suunnitelmaasi myös aikaa rentoutumiselle.

3. Laatu ratkaisee


Vaikka asiaa on taatusti paljon, ei lukiessa kannata kiirehtiä turhan päiten. Vaikka lukisit pääsykoekirjaa 300 sivua päivässä, et hyödy kovinkaan paljoa, jos et aidosti sisäistä lukemaasi. Siksi on parempi jakaa opiskeltava asia mieluummin sopivan pieniin kerta-annoksiin niin, että ajatus varmasti säilyy mukana koko ajan ja lukeminen on aktiivista tiedon jäsentelyä passiivisen pikakelauksen sijaan.

Välillä ihan jokaiselle sattuu toki päiviä, jolloin opiskelu ei kerta kaikkiaan onnistu: väsyttää, on kiire jonnekin, muut asiat pyörivät mielessä ja niin edelleen, eikä mikään tahdo millään jäädä mieleen vaikka joka lauseen lukisi kolme kertaa. Tällaisessa tilanteessa ei kannata turhaan yrittää puurtaa eteenpäin väkisin, vaan keskeyttää lukeminen, kunnes se tuntuu taas mielekkäältä. Pakkopullana tankattu teksti jää heikosti mieleen ja joutuisit todennäköisesti käymään kaiken lukemasi kuitenkin läpi uudelleen – paljon parempi vaihtoehto on opiskella asiat kerralla keskittyneenä ja virkeänä. Joskus pienen tauon pitäminen voi virkistää kummasti, kun taas joskus saattaa olla järkevämpää palata asiaan vasta seuraavana päivänä.

4. Varmista itsellesi kunnollinen opiskeluympäristö


Rauhallinen ja viihtyisä opiskeluympäristö on tärkeä osa onnistunutta pääsykoevalmistautumista. Huolehdi siitä, että ympäristösi on meluton, ergonominen ja hyvin tuuletettu eivätkä ulkoiset tekijät häiritse keskittymistäsi. Työpisteen tulisi olla paikka, joka on pyhitetty pelkästään opiskelulle ja toisaalta myös paikka, johon opiskelut päivän päätteeksi jäävät pois mielestä pyörimästä. Esimerkiksi omassa sängyssä ei siis kannata lukea, etteivät päivän asiat stressaisi ajatuksissa nukkumaan mennessä. Puhelin kannattaa myös hylätä kokonaan opiskelun ajaksi, sillä jatkuvat keskeytykset viestien ja someilmoitusten muodossa syövät valtavasti tehoa opiskelusta. Toimivaan oppimisympäristöön kuuluvat lisäksi toimivat työvälineet, joilla homma sujuu vaivattomasti. Eväät ja vesipullo ovat niin ikään oivallinen lisä piristämään lukupäivää.

5. Käytä erilaisia oppimismuotoja


Perinteinen kirjojen lukeminen tuskin poistuu opiskelutapojen valikoimasta vielä pitkään aikaan, mutta pääsykoevalmistautumisen ei tarvitse olla pelkästään sitä. Tee muistiinpanoja, keskustele lukukaverin kanssa, pikakertaa flashcardien avulla – vaihtelu virkistää! Internet on pullollaan erilaisia hyödyllisiä sivustoja, videoita ja sovelluksia, joiden avulla opeteltavia asioita voi käydä läpi hieman eri tavalla ja vähän erilaisesta näkökulmasta. Valmiita flashcardejakin löytyy runsaasti esimerkiksi Quizlet-nimisestä sovelluksesta.

6. Vertaistuki on kullanarvoista


Lukukaverin tai lukupiirin löytäminen on erinomaisen hyödyllinen asia pääsykokeeseen valmistautuessa. Lukukaveri voi jakaa kanssasi kaikki koeurakan tuntemukset onnistumisen elämyksistä hetkittäiseen epätoivoon. Neuvojen kysyminen, opiskeltavista asioista keskusteleminen ja stressin purkaminen on helpompaa, kun toisena osapuolena on joku, joka on kanssasi samassa tilanteessa. Joillakin aloilla hakijoille on myös olemassa internet-keskustelupalstoja, joilla voi puhua hakemiseen liittyvistä asioista ja kysyä neuvoja mieltä askarruttavissa asioissa: esimerkiksi lääkikseen pyrkiville Älyvuoto on juuri tähän tarkoitukseen luotu foorumi.

"Voit henkäistä helpotuksesta palauttaessasi paperin – olet selviytynyt aikamoisesta urakasta!"

7. Pidä asenne positiivisena


Päätä jo etukäteen, että pääsykokeen jälkeen juuri sinun nimesi tulee löytymään sisään päässeiden onnellisesta listasta ja aiot tehdä kaikkesi tuon tavoitteen eteen. Myönteinen suhtautuminen opiskeluun ja terve luottamus omaan osaamiseen auttaa jaksamaan pääsykoekevään rasituksissa. Huonoja päiviä sattuu tietenkin pitkän luku-urakan aikana kaikille, mutta yksittäisiin vastoinkäymisiin tai vaikeisiin hetkiin ei pidä juuttua: ehkäpä tänään mahdottoman vaikealta tuntuva asia selkiytyy jo huomispäivänä. Silloin kun opiskelu tuntuu tökkivän, kannattaa muistuttaa itseään siitä, miksi tähän projektiin on lähtenyt. Välillä omalta mukavuusalueelta on poistuttava, mutta unelmien opiskelupaikka on takuulla isonkin ponnistelun arvoinen saavutus!

8. Huolehdi hyvinvoinnistasi


On äärimmäisen tärkeää, ettei pääsykokeisiin valmistautuminen ole pelkkää opiskelua – rentoutuminen on myös olennainen osa urakkaa. Olipa rentoutumiskeinosi sitten urheilu, musiikki tai vaikka ruuanlaitto, varaa sillekin riittävästi aikaa lukusuunnitelmastasi. Myös lukutauoilla kannattaa yrittää saada jollakin keinolla ajatukset hetkeksi kokonaan pois lukemisesta vaikkapa musiikin, välipalan tai pienen liikuntasuorituksen avulla.

Pyri ottamaan viimeiset 1-2 päivää ennen koetta mahdollisimman rennosti ja vältä suuria lukuponnistuksia. Vaikka terve epäilys omasta osaamisesta ja stressi tulevasta koitoksesta saattavatkin jo painaa mieltä, on suurin työ tuolloin jo tehty eikä lukemisella enää saavuta kovinkaan suurta hyötyä. Pieni viime hetken pikakertaus ei tosin varmastikaan ole pahasta ja lähimuistiin voikin kokeilla painaa yksittäisiä tenttitärppejä: itsekin vilkuilin vielä biologian kirjaa Suomen MM-kiekkopelin erätauoilla viimeisenä iltana ennen omaa koettani…

9. Kertaus on edelleenkin opintojen äiti


Tehokas asioiden sisäistäminen ja pitkäkestoiseen muistiin painaminen edellyttää säännöllistä kertaamista. Luetut asiat hiipuvat ajan myötä vähitellen unohduksiin, mutta kun niiden pariin palaa uudelleen, ne palautuvat nopeasti mieleen ja jäävät muistiin aiempaa paremmin. Mitä useammin jotakin tiettyä aihetta käsittelee, sitä lujemmaksi sen osaaminen muotoutuu. Erityisen tärkeää kertaaminen on muutamaa viikkoa ennen pääsykoetta, kun suurin osa opiskeltavasta koealueesta alkaa olla läpikäyty ja asiat pitäisi saada pysymään mielessä vähintäänkin kokeeseen saakka. Kertausta kannattaa kuitenkin hyödyntää jo luku-urakan alusta saakka esimerkiksi siten, että aina lukupäivän aluksi palautat mieleesi edellisenä päivänä opiskelemasi asiakokonaisuudet pääpiirteittäin. Hyvä keino testata omaa osaamistaan on kokeilla, osaisiko opiskellun aiheen selittää jollekulle niin yleistajuisesti, että kuka tahansa voisi sen ymmärtää. Jos onnistut tässä, olet todennäköisesti sisäistänyt lukemasi asian keskeisen ydinsisällön.

10. Ole skarppina koetilanteessa


Lopulta koittaa vääjäämättä se kauan odotettu päivä: on pääsykokeen aika! Koepäivä etenkin ensimmäisellä hakukerralla on takuulla yksi siihenastisen elämän jännittävimmistä päivistä, mutta hyvällä valmistautumisella voi lievittää stressiä huomattavasti. Kun olet antanut kaikkesi opiskellessasi koealueen niin hyvin kuin osaat ja annat kaikkesi myös tekemällä kokeen niin huolellisesti ja tarkasti kuin osaat, ei kukaan voi vaatia enempää. Luota siis itseesi ja omaan osaamiseesi, kun istuudut koesalin penkkiin.

Loppujen lopuksi pääsykokeessa on kysymys kilpailusta, jossa yritetään haalia mahdollisimman suuri pistesaalis yleensä kovin niukassa ajassa, joten on tärkeää olla nopea ja tehokas mutta silti huolellinen ja rauhallinen. Kun saat koepaperin eteesi, kannattaa ensin tehdä nopea yleissilmäys kokeesta ja kehittää jonkinlainen strategia sen selättämiseen: mistä kannattaa aloittaa, mikä kannattaa jättää viimeiseksi, mikä näyttää helpolta ja mikä vaikealta ja niin edelleen. Jos koepaperiin on merkitty eri tehtävien pisteytykset, kannattaa niitäkin vilkaista aluksi ja ottaa ne huomioon kokeenteon järjestystä suunnitellessa. Kaikki tehtävät eivät suinkaan ole aina samanarvoisia tarjolla olevien pisteiden ja tekemiseen kuluvan ajan suhteen!

Helpot pisteet kannattaa poimia pois ensimmäisenä ja edetä niistä tehtävä kerrallaan kohti haastavampia kysymyksiä.  Jos joku yksittäinen tehtävä osoittautuukin ylivoimaisen hankalaksi, ei pidä lannistua vaan hypätä suosiolla seuraavaan ja palata tähän ylihypättyyn kysymykseen myöhemmin, jos aikaa jää. Usein tällaiset mahdottoman vaikealta tuntuvat kohdat ovat sellaisia myös muille hakijoille. Mikäli ennätät tekemään kaiken tehtävissä olevan ennen koeajan päättymistä, ei missään nimessä kannata poistua koesalista ennen kuin olet tarkistanut joka ikisen tehtävän huolellisesti ja mieluusti useamman kerran vaikka mieli tekisikin jo unohtaa koko koerupeama. Vasta kun olet varma, ettei mitään parannettavaa ole tai vaihtoehtoisesti valvoja ilmoittaa koeajan päättyneen, voit henkäistä helpotuksesta palauttaessasi paperin – olet selviytynyt aikamoisesta urakasta!