Oikeanlainen opiskeluympäristö on tehokkuuden A ja O. Nosta opiskelusi tehokkuutta kiinnittämällä huomiota seuraaviin seikkoihin.

1. Järjestys

Aloita järjestämällä työpöytäsi. Raivaa kaikki opiskeluun liittymätön pois pöydältä ja varmista, että huone on muutenkin siisti. Fengshui ja sen kanssa käsi kädessä kulkeva tuotteliaisuus nousevat välittömästi ainakin 130%!

Siivouksen jälkeenkin työpöydälläsi on varmasti edelleen sekalaisia paperikasoja, joille tulisi tehdä jotain. Käytä seuraavaa tekniikka aina, kun aloitat työskentelyn.

Kerää kaikki paperit yhteen kasaan pöydällesi. Paperikasan lisäksi pöydällä saa olla ainoastaan opiskeluun välttämättömät välineet (kirjoitusvälineet, vihkot, kansiot, post-it-laput). Käy paperikasan jokainen paperi läpi ja jaa ne seuraaviin pinoihin:

 • Pino 1 – Dokumentit, joille voit tehdä jotain (”Take Action”)
 • Pino 2 – Dokumentit, jotka tulee säilöä (”File Away”)
 • Pino 3 – Dokumentit, jotka tulee hävittää (”Trash”)

Pino 3 menee tietysti heti roskakoriin. Tämän jälkeen säilö pinon 2 paperit niille sopiviin kansioihin tai lehtikoteloihin. Hyökkää sitten pinon 1 kimppuun. Aloita ensimmäisestä dokumentista ja pyri käymään koko pino läpi. Jos et kerkiä pinon loppuun päivän aikana, aloita sama prosessi seuraavana päivänä. Tämä prosessi ei rajoitu ainoastaan A4-kokoisiin monisteisiin, vaan voit käyttää sitä yleisemmin papereiden, vihkojen ja kansioiden järjestämiseen. Pöydältäsi tulisi siis aina löytyä 1-3 pinoa oikealla tavalla järjestettynä.

Voit myös kokeilla personalisoida työtilaasi. Aseta pöydällesi vaikkapa kuva kannustavasta sitaatista tai koristele pöytääsi sopivilla väreillä (esimerkiksi sinisen, violetin ja vihreän värit tuovat tuntemuksen rauhasta ja tasapainosta). Älä kuitenkaan käytä tähän liikaa aikaa!

Onhan parempi, että opiskelet ei-niin-ideaalissa ympäristössä kuin että et opiskelisi lainkaan täydellisessä ympäristössä.

2. Valaistus

Tutkimusten mukaan ”kylmähkö” (värilämpötilaltaan 6500 kelvinin) valaistus sopii parhaiten opiskeluun. Tämä värilämpötila jäljittelee luonnollista valoa ja nostattaa valppautta. Kannattaa siis investoida laadukkaaseen pöytävalaisimeen.

Tietysti mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös siis opiskella luonnollisessa valossa. Kiinnitä huomiota valaistukseen aina aloittaessasi opiskelun. Valon tulisi kattaa kaikki opiskelumateriaalisi, varjojen sekä heijastuksien tulisi olla minimissä ja valon määrän tulisi olla säädettävissä.

3. Tuoksut

Opiskelua häiritsevät tekijät eivät aina ole epämieluisia. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat mieluisat tuoksut, jotka vievät ajatuksesi johonkin aivan muuhun kuin opiskeluun.

Tämä on myös yksi niistä tekijöistä, joita sinun usein on vaikea muuttaa. Jos mielesi alkaa ajelehtia vieressäsi istuvan ihmisen hurmaavan hajuveden tai alakerrassa paistuvan herkullisen pizzan vuoksi, siirry muualle opiskelemaan.

Kun et pysty muuttamaan ympäristöä, vaihda ympäristöä.

4. Kellonaika

Opiskele ollessasi tuotteliaimmillasi.

Jotkut tuntevat olevansa energisimmillään aamulla ja haluavat hyökätä päivän tehtävien kimppuun heti aamupalan syötyään – ennen kuin päivän työt tai luennot ovat väsyttäneet heidät. Jotkut taas pitävät ’hitaista aamuista’ ja uskovat opiskelevansa paremmin vasta illalla – hoidettuaan ensin päivän muut velvollisuudet.

Harkitse lisäksi kellon asettamista työpöydällesi. Voit sen avulla jaksottaa opiskeluasi (lue aiempi päivitykseni Pomodoro-tekniikasta) sekä hahmottaa paremmin ajankäyttöäsi.

5. Lämpötila

Kun pystyt vaikuttamaan ympäristösi lämpötilaan – esimerkiksi termostaatin avulla – pyri pitämään lämpötila vakaasti mukavalla tasolla. Opiskellessasi kirjastossa tai muussa julkisessa tilassa, pidä mukanasi aina ylimääräistä vaatetta (kylmää vastaan) tai jääkylmää vettä (kuumaa vastaan).

Liian kuuma, kylmä tai kostea ympäristö ei ehkä aluksi vaikuta keskittymiseesi, mutta pidempien opiskelutuokioiden aikana siitä muodostuu päähuolenaiheesi. Varaudu siihen siis huolella.

6. Muut ihmiset

Opiskeluryhmät voivat olla todella tehokkaita – tai ne voivat olla pelkkää ajanhukkaa. Jos haluat opiskella ryhmässä, aseta opiskelutuokiolle selvät tavoitteet sekä agenda. Varmista, että jokainen ryhmässä on tietoinen näistä tavoitteista ja on halukas myös saavuttamaan ne.

Jos taas opiskelet yksin, mutta ympärilläsi pyörii ihmisiä, varmista kaikkien tietävän sinun opiskelevan. Yksinkertainen ”Älä häiritse”-lappu ovessa voi tehdä ihmeitä. Opiskellessasi julkisessa tilassa sinulla on yleensä kaksi vaihtoehtoa:

 1. Etsi mahdollisimman hiljainen nurkkaus (parhaassa tapauksessa siis opiskelulle varaamasi alue), jossa on vähän ihmisiä ja liikettä.
 2. Etsi tila, jossa puheensorina on jatkuvaa ja tasaista.

Joskus kirjastot ovat aivan täynnä, ja tällöin on parempi hakeutua vaihtoehdon 2 tilaan. Miksi? Yksittäinen keskustelu on epätasaista ja häiritsee keskittymistäsi, kun taas usean keskustelun muodostama jatkuva puheensorina muuttuu tasaiseksi taustahälinäksi.

7. Mukavuus

Tehokas opiskeluympäristö ei saa olla liian mukava. Voi tuntua hyvältä idealta tehdä läksyjä sängyllä loikoillen, mutta se johtaa helposti keskittymisen herpaantumiseen ja väsymykseen. Aivosi valmistautuvat ennemminkin nokosille kuin ahkeraan opiskeluun.

Yleensä paras vaihtoehto on istua työpöydän ääressä sinulle sopivassa tuolissa, jossa korkeutta on mahdollista säätää. Vaihtelua tuo myös sähköpöytä, joka mahdollistaa pöydän korkeuden säätämisen ja opiskelun seisoaltaan.

8. Häiriötekijät

 • Pyhitä työpöytäsi tai muu opiskelualueesi ainoastaan opiskelulle

  Opiskelulle varattu alue luo selkeän rajan työnteon ja vapaa-ajan välille. Lisäksi tämä alue toimii myös muille indikaationa siitä, että sinua ei tulisi häiritä.

 • Unohda puhelimesi

  Pidä puhelimesi poissa opiskelualueeltasi ja mieluiten täysin erillisessä tilassa. Jos joudut käyttämään puhelinta laskimena tai muuna opiskelun apuvälineenä, pidä se äänettömällä lentokonetilassa.

  Käytä puhelinta ennemminkin palkintona, jota saat käyttää ainoastaan taukojen aikana.

 • Pidä edessäsi vain ne asiat, joita tarvitset kulloisellakin hetkellä

  Kaikki ylimääräinen materiaali, joka ei liity opiskelemaasi asiaan, tulisi siirtää pois ulottuviltasi. Pidemmän opiskelutuokion aikana siisti pöytää tasaisin väliajoin (taukojen aikana).

 • Käytä korvatulppia häiritsevien äänten peittämiseksi

  Toistuvat, epäsäännöllisesti toistuvat äänet voivat romuttaa keskittymisesi. Paras tapa eristäytyä muun maailman meteliltä on käyttää korvatulppia. Jos et ole koskaan kokeillut opiskella korvatulppien kanssa, ero on huima!

 • Älä käytä liikaa kofeiinia/sokeria

  Kahvi ja sokeriset tuotteet luovat kyllä hetken huuman ja tehokkuuspiikin, mutta ne johtavat myös hermostuneisuuteen ja ’romahduksiin’. Juo mieluummin vettä ja napostele tuoreita hedelmiä, marjoja ja täysjyvätuotteita.

 • Aseta tiukat aikaraamit ruokatauoille

  Ruokatauot venyvät helposti suunniteltua pidemmäksi, jos et ole asettanut tarkkaa aikarajaa kulloisellekin tauolle. Noudata aikaraamejasi ja pidä taukoja palkintona tehokkaasta opiskelustasi.

 


Onko sinulla lisättävää? Kommentoi alle!