Ryhmätöitä ja seminaareja, tenttiviikkoja ja 15 opintopisteen kursseja. Vielä kaksi vuotta sitten pohdin itse millaista opiskelu ja eläminen Ruotsissa voisi olla ja sitä itsekin yllättyy miten paljon uutta on mahdollista oppia niinkin tutusta maasta kuin Ruotsista ja miten paljosta sitä itse selviää ja kykenee. Vaikka Ruotsi muistuttaakin hyvin paljon Suomea ja on monelle tuttu matkakohde, niin on täällä kuitenkin myös sopeuduttava aivan uuteen kulttuuriin ja uuteen järjestelmään.

Miksi sitten hakea Ruotsiin opiskelemaan ja  mikä täällä on erilaista?

1. Ryhmätyöt keskiössä

Itse opiskeluissa ehkä suurin yllätys itselleni on ollut ryhmätöiden määrä, joiden tärkeyttä todellakin korostetaan. Kurssit koostuvat useammasta niin sanotusta “pienemmästä kurssista”, jonka päätteeksi on useimmiten tentti johon on koottu kaikki kurssin keskeiset teema ja yhteenvedot. Näin ainakin omalla linjallani, mutta tämä voi tietysti vaihdella linjoittain. Ryhmätöissä parasta on luokkakavereihin tutustuminen ja se, että oppii työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa – taito, joka on erittäin tärkeä myös työelämässä.

2. Hakuprosessin vaivattomuus

Oman kokemukseni perusteella varsinaisen haun tekeminen Ruotsiin eri linjoille on helppoa ja nopeaa. Opiskelupaikan lunastaminen on kuitenkin asia erikseen, sillä kaikista hakijoista valitaan “eniten pisteitä” saaneet. Toisin sanoen yliopistoihin Ruotsissa haetaan siis ylioppilastodistuksen ja lukion päättötodistuksen avulla (vaihtoehtoisesti voi myös tehdä “Högskoleprov”). Varsinaisia pääsykokeita ei siis ole ja haku tehdään netin kautta, mutta itse paperit kuitenkin tulee lähettää fyysisinä dokumentteina yliopistolle. Helppoa eikö?

Päättötodistuksesta kuitenkin huomioidaan kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksesta yleisarvosana. Tämä tarkoittaa siis sitä, että hyvillä arvosanoilla on mahdollista lunastaa itselle paikka Ruotsissa, mutta vaaditut kurssit eri linjoille on suoritettavat. Pisterajat eri linjoille vaihtelevat vuosittain, mutta hakemisessa ei todellakaan koskaan menetä mitään ja ylioppilaskirjoitusten jälkeisen ajan voin käyttää vaikka matkustamiseen tai töiden tekemiseen, mikä voi tuntua monelle valmistuvalle ylioppilaalle täydellistä vaihtoehdolta kovan ylioppilaskirjoitus urakan jälkeen!

3. Ilmainen koulutus

Toinen asia mitä olen oppinut arvostamaan Ruotsissa on “ilmainen koulutus”. Toisin sanoen suomalaisen ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja opiskellessaan Ruotsissa. Tätä ei todellakaan kannata pitää itsestään selvänä asiana sillä koulutus on oikeasti yllättävän kallista monessa maassa ja moni Euroopan ulkopuolelta maksaa suuria lukukausimaksuja voidakseen opiskella kansainvälisesti tunnetussa Lundin yliopistossa. Tietysti asuminen ja eläminen Ruotsissa maksaa, aivan kuten Suomessakin. Monet opiskelijat asuvatkin usein opiskelija asunnoissa tai “korridoreissa” muiden opiskelijoiden kanssa, sillä muuten vuokraasuntoihin on pitkä jonot. Lisäksi opiskelijoiden odotetaan ostavan koulukirjat joko käytettynä tai uutena, mutta vaihtoehtoisesti nämä voi myös lainaa kirjastosta.

4. Kieli, kulttuuri ja järjestöt

Sen lisäksi että oppii uuden kielen ja ymmärtämään ruotsalaista kulttuuria, on opintojen ohella myös monenlaista aktiviteettia ja mahdollisuuksia todellakin kanavoitua työelämän puolelle. Opiskelijoilla on mahdollisuus olla järjestämässä eri tapahtumia ja myös liittyä eri opiskelijajärjestöihin tai ns. “Nationeihin”. Viikottaisissa “Frukostklubb”:eissa on mahdollisuus inspiroitua eri luennoitsijoista ja heidän elämäntarinoistaan. Kaikista parasta on kuitenkin ehkä se, että koti-ikävän yllättäessä lentää Ruotsista Suomeen aivan parissa tunnissa, mainitsemattakaan sitä, että Etelä-Ruotsissa päässä alle tunnissa vierailemaan Kööpenhaminassa.

5. Juhlakulttuuri

Jokainen tietysti kokee asiat hyvin erilailla ja se miten aktiivinen itse on, vaikuttaa pitkälti siihen minkälaisia muistoja itse luo. Ruotsi on ehdottomasti tunnettu juhlakulttuuristaan, sitseistään ja snapsilauluistaa! Tarjolla on monenlaisia hauskoja tapahtumia opiskelijoille. Viikottain on esimerkiksi mahdollista käydä tanssimassa tai ainakin tarkastamassa eri “nationeiden” torstaipubit! Vapun tai toisin sanoen Valborgin juhliminenkin aloitetaan parin päivän varaslähdöllä, kun opiskelijat viettävät ensin Skvalborgia ja sitten seuraavana päivänä Kvalborgia ennen kuin on itse Valborg. Toisin sanoen viimeistään vapun aattona lähes kaikki opiskelijat kokoontuvat Uppsalaan tai Lundiin, tai muualle oman yliopiston lähelle puistoon.

Opiskelijaelämä ei tietenkään ole pelkkää juhlimista, vaan opiskelijoille on tarjolla myös monenlaista muuta vaihtoehtoa eri urheiluharrastuksista omien podcastien pitämiseen. Omasta mielestäni lukuvuoden kuitenkin kruunaa keväällä järjestettävät vuosittaiset sitsit toisin sanoen Vårbal jolloin t-paidat vaihdetaan juhlavampiin pitkiin mekkoihin tai frakkeihin.

Ruotsalaisittain siis “så mycket studieglädje och så mycket roliga aktiviteter att man kommer att bli tvungen att prioritera”!