Viimeistään abivuotena jokainen lukiolainen pysähtyy pohtimaan omaa tulevaisuuttaan. Tuttu ja turvallinen lukio on pian päättymässä ja mielen täyttää usein epävarmuus jatkosta. Yhteishaun takaraja häämöttää, mutta Suomesta ei vain millään tunnu löytyvän sitä korkeakouluohjelmaa, jonka takia olisi motivoitunut jatkamaan opiskeluja pidemmälle.

Ei hätää, hae opiskelemaan Alankomaihin! Monet yliopistot hyväksyvät hakemuksia pitkälle kesään asti, joten sinulla on aikaa miettiä rauhassa.

Miksi Alankomaat?


1. Korkeatasoinen ja kansainvälisesti kilpailukykyinen koulutus

Alankomaat on tunnettu maailmalla korkeatasoisesta englanninkielisestä koulutuksestaan. Maa on pullollaan perinteikkäitä ja arvostettuja yliopistoja, joilla on tarjota lukemattomia ja toinen toistaan monipuolisempia tutkintoja englanniksi. Pelko siitä, etteikö opetuksen taso yltäisi Suomen standardeille on turhaa, sillä moni Alankomainen oppilaitos pärjää erinomaisesti maailman parhaita yliopistoja listaavilla sivustoilla. Tämän lisäksi, koulutus on Euroopan mittareilla yksi parhaimpia. Akateeminen tutkimus on maailmanluokkaa ja tämä avaa paljon ovia tulevaisuudessa, erityisesti menestyksekkäille oppilaille. On myös syytä muistaa, ettei kaikille työnantajille ole lainkaan yhdentekevää, millä kielellä työnhakija on tulevan uransa pohjustanut. Englanniksi suoritettu tutkinto on takuuvarma todiste kyvystä suoriutua kansainvälisistä työtehtävissä!

2. Matalat lukukausimaksut

Ulkomaille haettaessa herää varmasti ensimmäisenä huoli opintojen maksullisuudesta. Useat ulkomaiset yliopistot veloittavat tuhansien eurojen suuruisia lukukausimaksuja ja moni pohtiikin, onko taloudellisesti kannattavaa maksaa koulutuksesta, kun Suomessa kaiken saisi vastikkeetta. Tässä suhteessa Alankomaat on erittäin houkutteleva vaihtoehto, sillä kaikki yliopistot vastaanottavat valtionapua, joka laskee lukukausimaksujen hintaa huomattavasti. EU- ja EEA-maiden kansalaisille vuotuiset lukukausimaksut ovat noin 2000 euron suuruisia. Pääsääntöön löytyy muutamia poikkeuksia, mutta kaiken kaikkiaan, oman koulutuksensa pystyy kustantamaan vähin vaivoin. Lukukausimaksujen hoitaminen pienemmissä kuukausittaisissa erissä on myös usein mahdollista.

3. Kansainvälinen ympäristö ja sijainti Euroopan ytimessä

Mikäli koet, että haluat nähdä maailmaa ja tavata paljon erilaisia ihmisiä, niin Alankomailla on sinulle paljon annettavaa. Kansainvälisesti arvostettu englanninkielinen koulutus on johtanut yliopistojen täyttymiseen opiskelijoista ympäri maailmaa. Oppilaitosten henkilökunta koostuu myös useista eri kansallisuuksista, joten yleistä ilmapiiriä voisi luonnehtia vähintäänkin värikkääksi. Lukuvuonna 2016-2017 Alankomaissa opiskeli 112,000 kansainvälistä opiskelijaa. Uusia vaikutteita ja näkökulmia etsiville Alankomaat on siis lähestulkoon täydellinen kohde jatko-opiskeluun. Tämän lisäksi, Alankomaat tarjoaa maantieteellisen sijaintinsa vuoksi paljon matkustusmahdollisuuksia. Euroopan sisäiset lennot ovat naurettavan edullisia ja junalla matkustaminen opiskelijana on halpaa. Satunnaiset viikonloppulomat eurooppalaisissa suurkaupungeissa tuovat myös mukavaa vaihtelua arkipäivien kirjastossa puurtamiseen.

4. Hakeminen on vaivatonta ja siinä ei häviä yhtään mitään

Yliopistoon pyrkiminen eroaa Alankomaissa suuresti suomalaisesta järjestelmästä. Raastavasta pääsykokeisiin lukemisesta ei kannata kantaa huolta, sillä useat yliopistot valitsevat opiskelijansa pelkkien hakemusten perusteella. Kaikkein suosituimmissa tutkinoissa hakijoita seulotaan kuitenkin hieman tarkemmin. Useimmiten hakemus koostuu perustietojen täyttämisen lisäksi muun muuassa erilaisista opiskelumotivaatiota mittaavista kysymyksistä ja lyhyistä esseevastauksista. Ylioppilastodistuksella on painoarvoa hakuprosessissa, mutta yleisesti ottaen arvosanojen ei tarvitse olla pelkkiä Laudatureita ja heikommallakin päättötodistuksella on hyvät mahdollisuudet menestyä.

Järjestelmässä on kuitenkin yksi “mutta,” sillä useiden tutkintojen jatkaminen toiselle vuodelle on mahdollista vain, mikäli tietty (tutkintokohtainen ja suuruudeltaan vaihteleva) määrä opintopisteitä kertyy ensimmäisen vuoden aikana. Varsinaisen koulumenestyksen perusteella ei kuitenkaan karsita ketään.

Alankomaissa opiskelua pääsee siis helposti kokeilemaan, eikä ole mikään häpeä tulla toisiin ajatuksiin myöhemmin ja keskeyttää tutkintoa. Mikäli on yhtään epävarma omasta opiskelumotivaatiostaan jollakin alalla, kotimaisiin pääsykokeisiin lukeminen voi pahimmillaan olla pelkkää ajanhukkaa. Opinnoissa menestyminen edellyttää nimenomaan mielenkiintoa aihepiiriä kohtaan ja omaa uraansa on edullisinta kehittää omien mieltymysten kautta.

Hauska fakta: Alankomaat lähettävät joka vuosi kymmeniä tuhansia tulppaanin sipuleja Kanadassa järjestettäville tulppaanifestivaaleille kiitoksena Kanadan avusta toisen maailmansodan aikana.

5. Kasvun paikka

Ulkomaille muuttaminen kasvattaa luonnetta ja koto-Suomen jättäminen kehittää mukautumiskykyä, sekä avaa uusia näkökulmia. Ajatus hypystä tuntemattomaan tuntuu pelottavalta alkuun, mutta lupaan, että hetken ulkomailla pärjättyään, tuntee olevansa valmiimpi  uusiin haasteisiin kuin koskaan. Uuteen kulttuuriin sukeltaminen on myös erinomainen tapa hakea erilaisia perspektiivejä useisiin itsestäänselvyyksiksi koettuihin asioihin. Näiden seikkojen arvoa oman tulevaisuutensa kannalta ei kannata aliarvioida.

Mikäli mielenkiinto Alankomaissa opiskelua kohtaan heräsi toden teolla, löytyy seuraavalta sivustolta paljon hyödyllistä informaatiota:

https://www.studyinholland.nl/

Täältä pääsee myös kätevästi vertailemaan maailman eri yliopistojen sijoituksia suhteessa toisiinsa:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings

Ulkomailla opiskelu kannattaa ja siihen mahdollisuuteen kannattaa tarttua!