Virosta löytyy useita eri yliopistoja jotka tarjoavat kansainvälisiä linjoja täysin englanniksi. Tartossa suosituimmat linjat löytyvät lääketieteellisestä sekä eläinlääketieteellisestä. Tallinnasta löytyy kolme suomalaisten suosimaa koulua: Yksityinen kauppakorkeakoulu Estonian Business School, Tallinn University (suomalaisten suosima lakilinja ja toimipiste Helsingissä) sekä Tallinnan Teknillinen Yliopisto (englanninkielistä opetusta viidellä eri koulutuslinjalla, kuten oikeus- ja kauppatieteissä).

Viro opiskelumaana

Kansainvälisyys esillä jokaisessa korkeakoulussa ja vaihto-opiskelu sekä harjoittelu ulkomailla on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Linjat ovat maksullisia kaikissa kouluissa ja ne vaihtelevat yliopistoittain. Oikeustieteen sekä kauppatieteiden lukuvuosi hinnat heiluvat 3300€ paikkeilla ja lääketieteellisen sekä eläinlääketieteellisen lukuvuosi hinnat lähtevät 8000€ paikkeilla. Koulut tarjoavat erilaisia stipendejä – esimerkiksi TTUssa parhaat hakijat palkitaan stipendeillä, jotka kattavat kaikki tutkinnon kulut. Moni suomalainen kustantaa opiskelut Kelan myöntämällä tuella sekä valtion takaamalla opintolainalla. Hakukriteerit vaihtelevat kouluittain, lähtökohtaisesti haussa pitää todistaa englannin kielitaito (lue vinkkimme IELTS-testiin) sekä motivaatio kyseessä olevaa opintolinjaa kohtaan. Osa korkeakouluista hyödyntää myös pääsykokeita hakuprosessissa.

Monia suomalaisia varmasti mietityttää, että ovatko tutkinnot käypiä Suomessa. Vastaus on kyllä – tutkinnoilla voi tehdä töitä samaan tapaan kuin Suomessa suoritetulla tutkinnolla. Suurin osa suoritettavista tutkinnoista on kandidaatin tutkintoja, joten opiskelijat hakevat usein tämän jälkeen myös maisteriohjelmaan. Osa jää Viroon, kun taas osa hakee jatko-opintoihin muualle. Maisteriopintoihin Virosta on jatkettu esimerkiksi Suomeen Helsingin yliopistoon, Ruotsiin Lundin yliopistoon ja Britanniaan King’s College -yliopistoon.

Opiskelijaelämä

Monelle suomalaiselle tärkeä osa opiskelijaelämää ovat yhteiset tapahtumat sekä opiskelun ulkopuolelle lukeutuva ohjelma. Suomesta tutut opiskelijajuhlat ovat rantautuneet Viroon. ’Sitsit’, vuosijuhlat akateemisine silliaamiaisineen, ’approt’ ja muut kokoontumiset ovat osa myös Virossa opiskelevan opiskelijan vuotta. Kuten yllä mainitut opiskelijajärjestöt, myös muut kansainväliset ainejärjestöt järjestävät tasaiseen tahtiin tapahtumia pitkin lukuvuotta. Tapahtumat eivät keskity ainoastaan juhlimiseen, vaan opiskelijat vierailevat yrityksissä sekä kuuntelevat mielenkiintoisia luentoja ajankohtaisista aiheista. Monet suomalaiset käyvät myös ahkerasti Suomessa opiskelijajärjestöjen tapahtumissa, joten Virossa opiskellessa ei jää täysin ulkopuolelle suomalaisestakaan opiskelijaelämästä.

Yliopistot tarjoavat useita liikuntamahdollisuuksia, kuten yleisurheilua, koripalloa ja cheerleadingia. Yliopistoissa toimivat kerhot ovat avoimia jokaiselle, taitotasoon taikka kansalaisuuteen katsomatta. Virossa ei muutenkaan aika käy pitkäksi, sillä kansainväliset näyttelyt, esiintyjät sekä tapahtumat saapuvat useammin Viroon kuin lahden toiselle puolelle Suomeen. Halvemmat tapahtumaliput houkuttelevat myös usein Suomessa asuvat ystävät luoksesi kylään! Pärnun pitkät hiekkarannat, Tartun pitkä historia sekä Tallinnan vanha kaupunki eivät jätä ketään kylmäksi. Lisäksi, koska hintataso on alhaisempi, matkustaminen Virosta muualle Eurooppaan on edullista. 3€ bussilippu Riikaan tai parin kympin lento Ryanairilla antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua Eurooppaan Virosta käsin.

Opiskelu Tallinnan Teknillisessä Yliopistossa

Opiskelen itse Tallinnan Teknillisessä Yliopistossa eli TTUssa, joten voin vain kertoa omista kokemuksistani yliopistostamme. TTUssa opiskellaan luokissa, joten ryhmäkoot pysyvät pieninä; näin professorilta voi kysyä apua tai esimerkkiä, ja yliopistossa painotetaankin vuorovaikutukseen professoreiden ja opiskelijoiden välillä. Yliopiston kampusalue sijaitsee noin 20 minuutin päässä keskustasta. Kampukselta löytyy kirjasto, josta pystyy lainaamaan kurssikirjat. Lisämaksuja ei siis tule normaalin lukukausimaksun päälle, vaikka tietenkin osa kirjoista on parempi ostaa itselleen, sillä niille tulee tarvetta myös myöhemmin.

Kampukselta löytyy kuusi eri ruokalaa sekä kauppoja. Koska pelkästään TTUssa opiskelee yli 400 suomalaista, on koulu kuunnellut opiskelijoiden mielipiteitä ja kouluviikko supistunut neljään päivään. Tämähän suomalaisille kelpaa, sillä kun perjantait ovat vapaita, on helpompi lähteä Suomeen tapaamaan perhettä ja ystäviä. Minä, sekä monet muut, työskentelevät Suomessa viikonloppuisin opiskeluiden ohella.

Koulu tarjoaa valmiin lukujärjestyksen, jossa ideana on käydä ensin helpot kurssit ja siirtyä kohti haastavampia. Jokainen saa kuitenkin halutessaan opiskella nopeammassa tahdissa, tai valita valinnaisia lisäkursseja kuten kielten kursseja. Professorit tulevat ympäri maailmaa; Aasiasta, Amerikasta kuin Euroopasta. TTU tekee myös paljon yhteistyötä muiden yliopistojen kanssa, ’vaihtamalla’ professoreita muutaman luennon ajaksi.

Tallinnan Teknillinen Yliopisto kannustaa oppilaitaan luomaan ja perustamaan start-up yrityksiä sekä keksimään omia tuotteita markkinoille – esimerkiksi Skype on yksi TTUssa opiskelleiden oppilaiden luoma yritys. Mektory–innovaatiokeskus onkin tähän tarkoitukseen luotu kampukselle. Sieltä opiskelijat voivat varata ilmaiseksi huoneita sekä laitteita oman yrityksen perustamiseen. 3D tulostimet, applikaatioiden-kehittämiskeskus ja Suomi-sauna ovat esimerkkejä tiloista, joita Mektorystä löytyy. Tämän hetkinen suurin projekti, jota Mektory organisoi, on avaruussatelliitin suunnittelu ja valmistus – tarkoituksena on laukaista satelliitti avaruuteen vuonna 2018!

Haluaisitko tietää lisää Virossa opiskelusta? Ota yhteyttä: emlein@ttu.ee !

Kurkkaa myös TTUn opiskelijoiden pitämä blogi asumisesta ja opiskelusta Tallinnassa:

http://tallinnantallaajat.blogspot.com.ee/