“Kaikki keskinkertainenkin on Whartonissa uskomatonta.” Tämä oli yksi ensimmäisistä asioista, joka meille kerrottiin orientaatioviikon aikana, ja se on yhä edelleen yksi niistä ikimuistoisista toteamuksista, joka todella resonoi kanssani. Yksi kämppäkaverini on jopa printannut tuon toteamuksen seinälleen! Ja vaikka tuo toteamus onkin hieman pessimistinen ja rehvasteleva, se todella kuvastaa Ivy Leaguen yliopistossa opiskelua – se symboloi menestyksen todellista arvoa.

Tampereelta Philadelphiaan!

Nimeni on Justin Zheng ja opiskelen taloustieteitä Whartonissa, Pennsylvanian yliopistossa (lyhennetään usein Penn). Pakko sanoa, että hyppy Tampereelta Philadelphiaan oli vähintäänkin kunnianhimoinen suoritus! Kulttuuri Yhdysvalloissa oli täysin vieras ja Penn edusti täysin uutta ja uhkaavaa akateemista ympäristöä. Jo ensimmäisten täällä vietettyjen kuukausien aikana epäonnistuin useammassa asiassa kuin aikaisempien 18 vuoden aikana – useille tällainen haastetaso voi olla liikaa.

Kuitenkin ne opiskelijat, jotka pystyvät kestämään epäonnistumisia ja suoriutuvat paineen alla, menestyvät vääjäämättä. Nämä opiskelijat ymmärtävät, että vaikka Wharton haastaakin heitä joka ikinen päivä, se myös opettaa heille enemmän kuin mitä he olisivat ikinä uskaltaneet toivoa.

Whartonissa opiskelu on uskomattoman monipuolista.

Ensinnäkin, opiskelu yhdessä maailman parhaista yliopistoista on akateemisesti ja älyllisesti stimuloivaa. Yliopiston kivenkova maine ja loputtomat resurssit tarjoavat mahdollisuuksia aina case-kilpailuista huikeisiin tutkimusmahdollisuuksiin ja jopa Etelämantereella seikkailemiseen. Halusitpa sitten luoda uraa finanssialalla, konsultoinnissa tai ylipäänsä bisnesmaailmassa, Whartonin interaktiiviset luennot ja verkostoitumismahdollisuudet valmistavat sinua menestykseen millä tahansa näistä aloista. Pääset oppimaan maailman parhailta ja kuuluisimmilta akateemikoilta ja saat mahdollisuuden kuulla tarinoita lukemattomilta arvostetuilta vierailijoilta sekä puhujilta – kuten vaikkapa Jeb Bushilta taikka kaksinkertaiselta Pulitzer-palkinnon voittajalta, John Carreyroulta!

Toiseksi, Wharton eroaa muista yliopistoista (jopa muista Ivy Leaguen yliopistoista) vahvalla työelämään suuntautuvalla fokuksella. Heti ensimmäisenä opiskeluvuotena useimpien opiskelijoiden päätavoitteena on varmistaa kesätyö, jonka avulla he etenevät haluamalleen alalle viimeiseen opiskeluvuoteen (senior year) mennessä. Työelämään suuntautuva fokus näkyy myös kurssitarjonnassa: opiskelijat voivat valita lukuisia kursseja, jotka kehittävät työelämässä vaadittavia taitoja heti yliopistotaipaleen alussa. Lisäksi Whartonissa on hurja määrä opiskelijaklubeja, jotka suurine rahastoineen ja kontaktiverkostoineen toimivat ikään kuin monialaisina yrityksinä. Ei siis olekaan ihme, että esimerkiksi vuonna 2017 95,2% Whartonista opiskelijoista työllistyi heti valmistuttuaan ja keskipalkka oli muikeat 80 566$ (poislukien bonukset!).

Epäonnistu ja menesty.

Vaikka Wharton tarjoaakin useita etuja, opiskelijoiden tulee myös taklata useita haasteita. Useimmille ensimmäinen haaste on yksinkertaisesti se, että he eivät enää ole luokkansa priimuksia. Sanonta ”pieni kala suuressa lammessa” kuvaa tunnetta hyvin. Whartonin opiskelijat ovat poikkeuksetta olleet aiempien luokkiensa huippuja sekä loistaneet koulun ulkopuolisissa aktiviteeteissa. Kuitenkin, saapuessaan Whartoniin jokainen ymmärtää hyvin nopeasti sen faktan, että kaikki muutkin opiskelijat ovat akateemisia huippuja, älykkäitä yksilöitä ja lahjakkaita taikka jopa lahjakkaampia kuin opiskelija itse.

Tätä faktaa voi olla vaikeaa sulattaa, vaikkakin sen sulattaminen on täysin ehdotonta menestyksen kannalta. Yleisen käsityksen vastaisesti, Whartonissa opiskelijat oppivat nöyryyttä. Opit kuuntelemaan muita heidän taustastansa välittämättä. Opit työskentelemään viisaasti ja huomaat missä todelliset taitosi piilevät. Opit seuraamaan intohimojasi ja rakennat tulevaisuuden, joka on riippumaton muista. Opit olemaan oma itsesi.

Wharton on äärimmäinen luonteen rakentaja. Epäonnistut lukemattomia kertoja, mutta ilman noita epäonnistumisia et koskaan tule menestymään. Tutustut opiskelijoihin, jotka ovat lahjakkaampia, taidokkaampia ja kokeneempia kuin sinä – etkä kuitenkaan lamaannu, päinvastoin.

Kaikki keskinkertainenkin on Whartonissa uskomatonta.

Tämän toteamuksen ei ole tarkoitus olla pessimistinen tai röyhkeä. Se kuvastaa menestyksen luonnetta ja todellista arvoa, se on subjektiivista. Me kaikki jahtaamme eri intohimoja ja kuljemme eri polkuja. Kun tajuamme kilpailevamme ainoastaan itsemme kanssa ja lopetamme jatkuvan vertailun, voimme viimein jahdata aitoja unelmiamme sitkeydellä, joka johtaa vääjäämättä menestykseen. Toteamus myös kuvastaa yhtä elintärkeää askelta menestyksen tiellä: keskinkertainen on arvotonta. Älä huolehdi yleisistä normeista tai siitä, miten sinä vertaudut muihin ihmisryhmiin. Keskity itseesi.

En ole koskaan katunut päätöstäni opiskella Whartonissa. Jopa lukuisten kokemieni haasteiden jälkeen voin sanoa tämän olevan paikka, joka muovaa minusta sen henkilön, jollaiseksi haluan tulla.

Jäikö jokin askarruttamaan?

Kommentoi kyssäri alle, vastaamme mielellämme!