Millaista brittiyliopistossa oikein on? Kuinka monta oppituntia viikossa? Mitä opiskelun ulkopuolella tapahtuu? Yliopistojen esitteet ja nettisivut ovat hyvä alku, mutta niistä on hankala päätellä tavallisten arkipäivien kulkua. Siksi kutsun sinut seuraamaan omaa arkeani Glasgow’n yliopistossa kolmen päivän ajaksi.

Maanantai


7.45 Herätyskello soi, ja nousen ylös normaaliin tapaani verkkaisesti. Aamupalaksi on tänään puuroa, kahvia ja kaurakeksejä. Lähden yliopistoa kohti tällä kertaa kävellen, koska en halua pyöräillä pienen sormivamman takia. Matka kulkee Glasgow’n kasvitieteellisten puutarhojen läpi, joten hieman normaalia hitaampi eteneminen ei haittaa.

9.00 Saavun taloustieteen tutoriaaliin Adam Smithin mukaan nimettyyn rakennukseen. Kyseinen valituksen ajan kasvatti sekä opiskeli että sittemmin opetti Glasgow’n yliopistossa filosofiaa, ja antoi työllään lähtölaukauksen modernille taloustieteelle. ”Näkymätön käsi”, joka ohjaa talouden toimintaa, on hänen kuuluisaksi tekemänsä ajatus.

Itse tutoriaalissa käsitellään tohtoriopiskelijan johdolla viikon aikana opittuja asioita noin 10 hengen ryhmässä. Yliopistossa opetus järjestetään yleensä niin, että viikon aikana on yhtä ainetta kohden muutamia luentoja sekä 1-2 tutoriaalia, seminaaria tai laskuharjoitusta. Luennot muodostavat rungon, ja pienryhmissä tapahtuva opetus soveltaa ja syventää opittuja asioita. Esimerkiksi tässä tutoriaalissa käsiteltiin inflaation yhteyttä työttömyyteen.

10.00 Tutoriaalin jälkeen edessä on kahden tunnin tauko ennen seuraavaa luentoa. Hyppytunnit ovat yliopistossa hyvin yleisiä, joten ne kannattaa käyttää hyödyksi. Tällä kertaa menen kirjastoon tekemään formaalin logiikan harjoitustehtäviä huomista filosofian seminaaria varten. Samalla syön hieman välipalaa, jotta jaksan keskittyä.

12.00 Filosofian luento alkaa. Salissa on arviolta 100 ihmistä, sillä ensimmäisen ja toisen vuoden kurssit ovat usein suuria. Tämä johtuu siitä, että Glasgow’ssa täytyy opiskella ensimmäisen kahden vuoden ajan vähintään kolmea eri oppiainetta pääaineesta riippumatta, ja filosofia on melko suosittu valinta myös sivuaineena. Luennoitsija käsittelee Bertrand Russellin klassikkoa Problems of Philosophy, jossa pohditaan erityisesti tietoteoriaa.

13.00 Palaan luennolta kirjastoon, ja alan lukea sähköposteja. Tutkin myös kesätyöilmoituksia, ja aloitan yhden hakemuksen. Normaalisti kävisin tähän aikaan päivästä myös lounaalla, joko yliopiston ruokalassa tai kotoa tuodun aterian lämmittäen. Briteissä ei pääse nauttimaan Kelan ateriatuesta, mutta yliopiston 2.75-3,20 puntaa maksava lounas ei onneksi aja vararikkoon. Tällä kertaa tunnin tauko kuitenkin osoittautuu yllättävän lyhyeksi, ja joudun kiireessä ostamaan lounaaksi kolmioleivän kirjaston automaatista.

14.00 Siirryn taloustieteen luennolle. Kyseessä on ensimmäisen vuoden kurssi, jota luen sivuaineena, joten luentosali on edellistäkin luentoa täydempi. Tämä ei kuitenkaan haittaa opiskelua, ja tunti lainamarkkinoiden parissa kuluu nopeasti.

15.00 Lähden yliopistolta kotia kohti tällä kertaa kuuteen tuntiin jääneen koulupäivän jälkeen. Ensimmäisenä kotona täytyy taas saada kahvia. Ainakin teetä juovaan kämppäkaveriini verrattuna lienee selvää, että olen yhä pohjimmiltani suomalainen.

17.00 Palaan yliopistolle Effective Altruism Glasgow -kerhon tapahtumaan. Meidän yksikkö on osa kansainvälistä Effective Altruism -liikettä, joka pyrkii filosofiaa ja tiedettä hyödyntäen parantamaan maailmaa mahdollisimman tehokkaasti. Olen mukana kyseisessä ”societyssa” toimeenpanevassa roolissa, eli järjestän usein erilaisia tapahtumia ja pidän huolta meidän sosiaalisen median kanavista, yhdessä muiden jäsenten kanssa. Tänään meillä on vieraana Open Cages -järjestön Britannian johtaja, joka puhuu vaikuttavasta eläinaktivismista ja näyttää tekemänsä lyhytelokuvan Keski-Euroopan turkistarhoilta.

20.00 Tapahtuman jälkeen suuntaamme porukalla läheiseen pubiin jatkamaan keskusteluja efektiivisestä altruismista ja eläimistä. Keskustelut nousevat välillä korkealle filosofisiin sfääreihin, mikä on ehkäpä parasta brittiläisessä pubikulttuurissa. Britanniassa käydään paljon Suomea useammin yhdellä tai kahdella oluella, ja jutellaan tuttavien kanssa meluisessa yökerhossa heilumisen sijaan.

23.00 Kotiin ja iltapalan kautta nukkumaan!

Tiistai


8.45 Herätys soi, ja syön aamupalaksi kahvin kanssa tällä kertaa leipää. Asun kaksiossa kämppäkaverin kanssa, joka ei ole vielä herännyt.

Britanniassa yhteisasuminen on paljon yleisempää kuin Suomessa, koska talot ovat keskimäärin osa melko vanhaa kaupunkirakennetta, johon yksiöt eivät kuulu. Esimerkiksi itse asuin ensimmäisen vuoden ajan yliopiston hallinnoimassa viiden henkilön soluasunnossa.

10.00 Aloitan päiväni filosofian seminaarilla, jonka ennakkotehtävät tein eilen. Seminaarissa käydään noita tehtäviä läpi, ja tehdään niitä taululle. Usein filosofiassa keskustellaan seminaareissa viikon aiheista huomattavasti enemmän, mutta logiikka on tästä poikkeus. Filosofian puolella jokaisessa seminaarissa on myös pieni, kurssiarvosanasta 1% arvoinen monivalintatesti, jolla kannustetaan läsnäoloon.

11.00 Edessä on jälleen tunnin tauko, jonka käytän sähköposteihin, seuraavien päivien aikatauluttamiseen sekä tämän blogin hahmottelemiseen! Paikkana on jälleen kerran kirjasto, sillä siellä pääsee helposti tietokoneen ääreen.

12.00 Filosofian luento. Russellin käsittely etenee pikkuhiljaa, niin kuin alkuperäistekstien käsittely ensimmäisten kahden vuoden filosofian kurssien aikana yleensäkin.

13.00 Siirryn taas tauolle, jonka aikana tankkaan kaurasuklaajuomaa sekä banaaneja. Tutkiskelen samalla taloustieteen kurssiin liittyviä matematiikan tehtäviä, joita käsiteltäisiin myöhemmin seminaarissa. Tehtävät ovat onneksi helppoja prosenttilaskuja sekä lukiosta tuttuja geometrisia jonoja, joilla mallinnetaan säästämistä sekä korkoa korolle.

14.00 Taloustieteen luento. Enough said.

15.00 Etsiskelen taloustieteeseen liittyvän matematiikan seminaarin huonetta, joka on itselleni tuntemattomassa rakennuksessa. Yliopistolla on onneksi sovellus, joka ohjeistaa perille. Seminaarissa opettaja käy läpi tehtävien ratkaisuja, ja kertoo, että ensi kerralla saamme luvan tehdä tehtäviä itse taululle. Tästä huomaa sen, että etenkin ensimmäisien vuosien ajan opiskelu on brittiyliopistoissa toisinaan hieman ”lukiomaisempaa” kuin monessa suomalaisessa yliopistossa.

17.00 Selvittyäni seminaarista ja haettuani kahvia, tapaan yliopistolla Nordic Societyn muut hallituksen jäsenet seuraavien tapahtumien järjestelyä varten. Luvassa on pub crawl, eli tapahtuma, mennään isolla porukalla yhdestä pubista toiseen, usein joko teemapukeutumisen tai jonkinlaisten tehtävien kera. Tällä tavalla illasta saa aikaan hauskan opiskelijajuhlan ilman, että täytyy mennä kenenkään kotiin tai varata suurta yhteistilaa.

Nordic Society, eli pohjoismaista tulevien opiskelijoiden kerho, on yksi valtavasta määrästä erilaisia harrastusryhmiä yliopistolla. Britanniassa tällaiset kerhot muodostavat hyvin suuren osan yliopistokokemuksesta, ja myös työnantajat arvostavat niiden toimintaan aktiivisesti osallistuneita vastavalmistuneita. Olen itse mukana Nordic Societyn ja Effective Altruim Glasgow’n lisäksi yliopiston jalkapallokerhossa sekä freestyle-laskettelun kilpajoukkueessa (tosin ”kilpailu” on lajissa aikamoisen rentoa). Se, että Skotlannissa voi kilpailla laskettelussa, kertoo hyvin siitä kuinka laaja tarjolla olevien urheilulajien kirjo Glasgow’n yliopistolla on. Myös musiikkia, teatteria ja elokuvia riittäisi, mutta nämä harrastukset ovat itselleni hieman vieraampia.

18.00 Käyn kotona illallisella, ja tutkin hieman huomisen lukujärjestystä. Teen huomiselle myös ruokaa valmiiksi, koska edessä on pitkä päivä. Luvassa olisi pienen tauon jälkeen myös politiikkaa luennon ja tutoriaalin muodossa. Erityisesti tutoriaali vaikuttaa mielenkiintoiselta, koska aiheena on kriittisten teorioiden (kuten feminismin) soveltaminen kansainvälisten suhteiden tutkimukseen.

20.00 Käyn vielä kerran yliopistolla kuntosalitreeniä varten. Normaalisti olisin mennyt eilisiltana jalkapalloharjoituksiin, mutta mainitsemani sormivamma estää omalla pelipaikalla maalivahtina pelaamisen. Sali on melko hiljattain uusittu ja hyvin varusteltu. Rakennuksessa on myös uima-allas ja tietääkseni seudun ainoa sauna, mutta lähden tällä kertaa suoraan kotiin treenin jälkeen.

Keskiviikko


9.00 Selviydyttyäni aamutoimista harvinaisen sutjakasti saavun politiikan luennolle. Luento on hieman normaalista poikkeava, koska se käsittelee esseen kirjoittamista. Ainakin Skotlannin puolella yliopistojen lukuvuosi on jaettu vain kahteen lukukauteen suomalaisen periodijaon sijaan, joten kerralla arvioitavat kokonaisuudet ovat suuria. Politiikassa kurssiessee on 30% koko puoli vuotta kestävän kurssin arvosanasta, ja sen pituuden pitäisi olla noin 2000 sanaa. Itselläni kuluu tällaisen esseen taustatutkimukseen ja kirjoittamiseen yleensä noin viikko.

10.00 Käytän kahden tunnin taukoni käymällä pankissa hoitamassa uuden tilin avaamista, ja lukemalla iltapäivän politiikan tutoriaalia varten.

12.00 Filosofian luennolla on tällä kertaa logiikkaa, joka tuntuu mukavalta vaihtelulta hankalan tietoteorian jälkeen. Tämä filosofian kurssi keskittyy niin kutsuttuun teoreettiseen filosofiaan, sillä joulua edeltäneen kurssin aikana käsiteltiin enemmän etiikkaa ja poliittista filosofiaa.

13.00 Käytän kahden tunnin tauon politiikan tutoriaalin valmistelujen jatkamiseen. Luen kriittisen teorian perusajatuksista, feminismistä ja post-kolonialismista. Käynnissä on kansainvälisten suhteiden kurssi, ja tämänkertaiset aiheet edustavat perinteisten teorioiden (realismi ja liberalismi) kritiikkiä.

15.00 Itse tutoriaalissa on paikalla noin 12 henkilöä. Politiikassa kuvio on seuraava: ensin keskustellaan kahden vierustoverin kanssa, ja sitten isommassa ryhmässä. Erona muihin aineisiin on se, että omasta osallistumisesta keskusteluun saa arvosanan, joka on 10% kurssin kokonaisarvosanasta. Tästä syystä opiskelijat valmistautuvat yleensä hyvin, ja keskustelu on antoisaa. Tutoriaalien opettajat havainnollistavat hyvin Glasgow’n yliopiston kansainvälisyyttä: politiikassa kuunnellaan kreikkalaista aksenttia, filosofiassa taas espanjalaista ja taloustieteessa venäläistä.

16.00 Tutoriaalin jälkeen menen kotiin, enkä enää tänään lähde minnekään. Pikkulauantain nimissä tarjolla olisi kyllä menoa sekä jalkapalloilijoiden että laskettelijoiden kanssa, mutta päätän tällä kertaa jäädä kotiin, viime viikonlopun Nordic Societyn sitsit yhä tuoreena mielessäni. Sen sijaan istun alas, ja alan kirjoittaa tätä blogia puhtaaksi teitä varten.

P.S. Skotlannin aluehallitus päätti hiljattain, että myös syksyllä 2019 opiskelunsa aloittavat EU-kansalaiset saavat ensimmäisen tutkintonsa ilmaiseksi brexitistä huolimatta. Jos olet nyt lukion toisella vuosiluokalla, Skotlannissa opiskelua kannattaa siis yhä harkita!

Jäikö jokin askarruttamaan?

Ota yhteyttä, autamme mielellämme:

karri.heikkinen@studentti.fi

jonne.tiili@studentti.fi