Salkunhoitaja hoitaa sijoituksia asiakkaan puolesta. Hän seuraa markkinoiden tapahtumia tarkasti ja myy ja sijoittaa uudelleen rahaston varoja sijoitusmarkkinoilla. Salkunhoitaja työskentelee yhteistyössä oman tiiminsä ja sijoitusanalyytikoiden kanssa, joten sijoituspäätösten taustalla on itse asiassa aina joukko kokeneita ammattilaisia.

Kiinnostuitko? Jamilla Heiskanen Osakesäästäjien Keskusliitosta valottaa salkunhoitajan roolia tarkemmin.

Salkunhoitaja ei tylsää päivää näe

Millaisista taustoista yleensä päädytään tähän rooliin?

Toimin Osakesäästäjien Keskusliitossa toimistopäällikkönä, eli toimin esimiehenä ja vastaan hallituksen kanssa strategisista suunnitelmista, kehitystoiminnasta sekä arkisista toimistokäytännöistä. Esimiesasemaan tyypillisesti vaaditaan vähintäänkin soveltuvaa koulutusta tai kokemusta, mutta omalta osaltani koulutus sekä aikaisemmat näytöt riittivät. Kokemusta esimiestyöstä ei ollut.

Toimin aikaisemmin OP-Ryhmän varainhoidossa ja perustin vuosi sitten Nuoret Osakesäästäjät. Myöhemmin minulle tarjottiin Osakesäästäjistä töitä ja tartuin tähän mahdollisuuteen. Janosin kehittää pääomamarkkinaa ja halusin intohimoisesti vaikuttaa yksityissijoittajan oikeuksiin. Lisäksi olen toiminut jo vuosia yksityissijoittajana ja puhun paljon omistajuuden puolesta. Oli siis täysin luonnollista siirtyä Osakesäästämistä edistävän järjestön toimintaan kehittämään toimintaa.

Mitä taitoja vaaditaan?

Oma työni on sopiva yhdistelmä johtamista ja käytännön tekemistä, sanoisin, että minun kohdallani alan substanssiosaaminen on tärkeässä roolissa. Yrityksessämme yrityshierarkia on hyvin matala ja työyhteisömme on nuori sekä innovatiivinen. Asiantuntijatyön johtaminen on mielestäni erilaista, sillä tiimin jäsenet ovat itseohjautuvia ja omatoimisia.

Tärkeimmät taidot, joita olen tarvinnut ovat päätöksentekokyky, ongelmanratkaisu- sekä neuvottelutaidot. Teen paljon muutakin kuin raportointia tai budjetointia, ja näiden ulkopuolella myös oman alan (sijoitusmarkkinan) osaaminen on tärkeää.

Esiinnyn työssäni myös paljon, joten esiintymistaidot ja viestintäkyvyt erilaisissa tilanteissa ovat elintärkeitä. Pidän puheita julkisissa tilaisuuksissa ja sen lisäksi esitän asioita hallitukselle tai omille työntekijöille. Kukaan ei saa yleensäkään mitään yksin aikaiseksi, joten ympäristön kanssa aktiivinen verkostoituminen ja viestintä on kaiken ytimessä!

Millaiset työtunnit?

Kun työstä nauttii ja ympäröivään yhteiskuntaan haluaa vaikuttaa, niin työaika sekoittuu helposti vapaa-aikaan. Työ ei silti ole millään tavalla aikaan tai paikkaan sidottu ja nautin joustavuudesta. Pitkienkin työviikkojen jälkeen voi ottaa takaisin pitkän viikonlopun muodossa, ja omaa aikaa pitää osata hallita hyvin- muutoin palaa loppuun.

Pisimmillään olen tehnyt melkein 100 tunnin viikkoja, mutta useimmiten ne jäävät reilusti tämän alle. Töitä tehdään intohimolla silloin kun niitä on, joten päivät venyvät normaalia toimistotyötä pidemmäksi. Työn mielekkyys ja muut korvaukset kuitenkin kattavat tämän.

Joutuuko/saako matkustaa työn puitteissa?

Pääsen matkustamaan työn puitteissa. Enemmän kotimaassa ja aika-ajoin myös muutaman kerran vuodessa ulkomaille. Reissuja voisi olla enemmänkin, mutta pelkän verkostoitumisen vuoksi ulkomaille ei kannata lähteä. Siksi usein valitsen matkat tarkasti niiden lisäarvon ja tavoitteiden mukaisesti. Teen melko vähän töitä omassa toimistossa, sillä onneksi koko finanssiala on ”työkaverini” . Minulla on paljon tapaamisia erilaisten pörssiyhtiöiden ja sidosryhmien edustajien kanssa ja nautin siitä valtavasti.

Millaiset etenemismahdollisuudet uralle?

Maailma on osterini, kuten edellä mainitsin, niin teen töitä lähes kaikkien rahoitusalalla toimivien yritysten kanssa. Työn ehdoton etu kertyvän kokemuksen ja osaamisen lisäksi on verkostot, joiden avulla pääsisin varmasti niin tahtoessani töihin moneen eri firmaan. Omassa työpaikassani asiantuntijaroolit tai koko toiminnan johtaminen toimitusjohtajana ovat mahdollisuuksia. Näissä on valtavat vastuut muun muassa edunvalvonnan edistämisestä ja eri työryhmissä istumisissa- näissä vaaditaan jo hyvin spesifiä ja syvää osaamista sekä ymmärrystä.

Mikä on kiinnostavinta?

Tapaan sanoa, että minulla on maailman paras työ. Sijoittamisesta kiinnostuneena on kunnia saada tehdä pörssiyhtiöiden ja markkinaa valvovien tahojen kanssa yhteistyötä. Saan toimia todella näköalapaikalla ja samanlaista päivää ei tule koskaan eteen. Pääsen ideoimaan ja suunnittelemaan valtavia tapahtumia tai yhteistyösopimuksia, kehittämään sovelluksia startup hengessä tai puhumaan yleisölle omistajuudesta ja vaurastumisesta.

Kiinnostavinta kuitenkin on päästä tapaamaan asiantuntijoita ja ammattilaisia, joita ihailen. Saan oppia joka päivä uutta ja ihmiset joiden kanssa teen töitä vaikuttavat ajatteluuni ja näkemyksiini.

Mikä on turhauttavinta?

Entinen esimieheni sanoi minulle, että ”Jamilla- muut eivät ole yhtä nopeita kuin sinä. Kun sinä olet jo maaliviivalla niin muut ovat vasta lähtökuopissa, muista siis edetä ja menestyä yhdessä”. Intohimoa ja ideointia joutuu hillitsemään joka viikko, ja ajoittain byrokratian tai eri toimintatapojen hitaus turhauttavat. Ajattelen silti positiivisesti ja vaalin yleisestikin ongelmia. Sillä ongelmat vievät ja kehittävät toimintaa aina kohti parempaa lopputulosta.

Kenelle suosittelisit tätä alaa ja työuraa?

Suosittelisin omaa työtäni kaikille finanssialasta kiinnostuneille, intohimoisille vaikuttajille. Työ vaatii suurta kiinnostusta työntekoon ja alaan, jotta pitkiä työtunteja ja vaikuttamista jaksaa puskea eteenpäin. Työ on hyvin palkitsevaa!

Miten ala tulee muuttumaan tulevaisuudessa?

Finanssiala on suuressa murroksessa niin digitalisaation kuin erilaisen sääntelynkin vuoksi. Lisäksi sijoittajien ja rahoitusalan kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut, joka pakottaa sekä mahdollistaa alalla toimien yritysten uudistumisen.