”It’s not what you know, but who you know”

Verkostoituminen on yksilöiden välistä kanssa käymistä eikä se vaadi kuin halua ja kiinnostusta tutustua uusiin ihmisiin. Verkostoituminen tarjoaa oppimisympäristöjä ja tiedonhankintaa verkostojen sisällä ja parhaimmillaan se voi johtaa esikuvien tai mentoreiden sekä työ- tai jatko-opiskelupaikan löytämiseen. Nykypäivän sosiaalinen media on tehnyt verkostoitumisesta helppoa ja eri kanavien kautta pystymme seurata julkisia profiileja ja luomaan kontakteja yli kaveripiirien.

Tulevaisuuden työelämän kannalta on tärkeää oppia verkostoitumaan, sillä omien verkostojen merkitys kasvaa koko ajan. Verkostoitumisen taito kannattaa siis oppia jo nuorena ja muistaa pitää omia verkostoja yllä. Ole siis aktiivinen ja tutustu uusiin ihmisiin! Parhaimmillaan saat uusia elämänmittaisia ihmissuhteita ja tapaat mielenkiintoisia ihmisiä.

Tässä viisi vinkkiä miten päästä alkuun verkostojen luomisessa!

1. Ole aktiivinen

Oma aktiivisuus on avaintekijä verkostojen luomisessa. Verkostoja voi luoda missä ja milloin vain aina kun olet vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Ole aktiivinen ja mene rohkeasti mukaan järjestötoimintaan, erilaisiin tapahtumiin tai sinua kiinnostaviin harrastuksiin. Yksi erinomainen vaihtoehto on lähteä mukaan lukion oppilaskuntaan, mitä kautta pääsee kasvattamaan verkostoa sekä vaikuttamaan lukion toimintaan.

2. Kartoita tavoitteesi

Onko tavoitteenasi löytää kesätyö joltain tietyltä alalta? Vai kenties etsiä tietoa mahdollisista jatko-opiskelu paikoista? Hyödynnä jo olemassa olevia verkostojasi ja mieti tuntevatko he jonkun, joka osaisi auttaa sinua. Ole myös rohkea ja ota suoraan yhteyttä henkilöihin, jotka voisivat auttaa sinua tavoitteessasi vaikka et tuntisi heitä etukäteen.

3. Luo LinkedIn profiili

LinkedIn on ammatillinen verkkoyhteisöpalvelu, jonne käyttäjät listaavat työkokemuksensa, kiinnostuksen kohteensa sekä lyhyen esittelyn itsestään. LinkedIn profiilin kautta on mahdollista saada suosituksia työkavereilta ja esimiehiltä sekä saada työtarjouksia tai löytää avoimia työpaikkoja. LinkedIn on myös erinomainen kanava seurata mielenkiintoisia ihmisiä ja heidän uraansa. LinkedIn on syytä pitää ammattimaisena ja jättää henkilökohtaiset päivitykset jakamatta. Aina kun tapaat uuden ihmisen etsi hänet LinkedInistä ja laita kontaktipyyntö sekä lyhyt viesti, jossa esimerkiksi kiität kyseistä henkilöä tapaamisesta.

4. Tutustu

Tavatessasi uusia ihmisiä pyri tutustumaan heihin ja osoita olevasi aidosti kiinnostunut heistä. Kysy kysymyksiä kerro myös vastavuoroisesti itsestäsi. Tärkeintä on muistaa olla oma itsesi!

5. Hyödynnä sosiaalista mediaa

Sosiaalinen media tarjoaa eri kanavia verkostoitumiseen ja se on helppo tapa ylläpitää jo aiemmin luotuja verkostoja. Sosiaalisessa mediassa saa ja tulee olla aktiivinen. Jaa kavereille esimerkiksi hyvä kirjasuositus tai kiinnostava artikkeli. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin muistaa, ettet jaa sosiaalisessa mediassa mitään mitä et halua tulevaisuuden työnantajasi nähdä.

Somen etikettisäännöt

Instagram

Vapaampi sosiaalisen median kanava, joka ei suoranaisesti liity työnhakuun. Instagram tarjoaa kuitenkin hyvän kanavan verkostojen sekä kaverisuhteiden ylläpitoon.

Facebook

Henkilökohtainen kanava, jossa kaverit ovat lähinnä sinulle tuttuja ihmisiä. Facebook on hyvä kanava pitää yhteyttä jo luotuihin verkostoihin.

Twitter

Twitterissä jaetut twiitit näkyvät kaikille ja se on sosiaalisen median kanavista julkisin. Twitter on hyvä alusta seurata sinua kiinnostavia ihmisiä.