Tarinani yrittäjäksi ryhtymisestä. Kirjoitettu vuonna 2015.

En ollut peruskoulun ja lukio-opiskeluiden aikana edes harkinnut yrittäjyyttä. Mikään ei siihen ollut opettanut, valmistanu saati rohkaissut. Tämän koenkin yhdeksi suureksi ongelmaksi Suomen opetusjärjestelmässä. Peruskoulun aikana en edes tiennyt mitä tai mikä on yrittäjä eikä myöskään lukiossa uhrattu oikeastaan yhtäkään oppituntia yrittäjyyteen perehtymiseen. Tämä on aivan varmasti aihe, josta saisi kiinnostavan oppiaineen! Näin jälkiviisaana olisin ollut ikionnellinen, jos lukiossa yhtenä oppiaineeni olisi ollut yrittäminen ja tunneilla olisi käyty läpi yrityksen perustamisvaiheet sekä yrittäjien usein kohtaamat esteet.

Kuitenkin, kun sain kesällä 2015 tietää tulevan vuoden olevan väistämättä välivuosi opiskelusta, paloin halusta tehdä jotain hyödyllistä ja opettavaista tuona aikana. Tällöin muistinkin ystäväni kertoneen yritysideastaan ja tiedustelinkin idean edistymisestä. Ystävä oli juuri passelisti hakemassa avukseen lisää osakkaita, joten ilmoittauduin heti halukkaaksi.

Tämän jälkeen yrittäminen vasta alkoikin kunnolla kiehtoa. Aloin käydä päässäni läpi kaikkia mahdollisuuksia, joita oman yrityksen pyörittäminen ystävien kanssa toisi mukanaan. Kävin läpi yrittäjyyttä koskevaa kirjallisuutta ja talousuutiset joutuvat uudenlaisen syynin kohteeksi. Jumaliuta, uusi maailma aukesi edessäni!

Yrittäjyyteen astuminen ei vaatinut paljoa, mutta se on opettanut minulle valtavasti. Se olikin yksi tärkeä tavoite, jonka yrittämiselle asetin: oppia ja tutustua asioihin, joita koulussa ei opi eikä opeteta. Yrityksen perustamisvaiheet, liiketoimintasuunnitelman rakentaminen pala palalta, mutkikkaat veroasiat sekä osakekaupat ovat vain pieni osa siitä, mitä yrittäminen on minulle ja muille ahkerille yrittäjillemme opettanut.

On ollut hurjaa tavata useita hotelli- ja ravintolajohtajia ja pyrkiä ääni väristen esittämään tuotteemme heille mahdollisimman houkuttelevassa valossa.

Tietojen lisäksi uskon myös taitojeni karttuneen. Yrittäminen on – hyvällä tavalla – pakottanut minut ottamaan askeleen kohti ilmaisutaitojeni kehittämistä. Esimerkiksi tällä hetkellä soittelemme yrityksestä toiseen saadaksemme asiakastapaamisia ja tätä kautta audienssia tuotteemme esittelylle. On ollut hurjaa tavata useita hotelli- ja ravintolajohtajia ja pyrkiä ääni väristen esittämään tuotteemme heille mahdollisimman houkuttelevassa valossa. Yrittäminen onkin sytyttänyt minussa pienin myyntimiehen liekin.

Kaiken kaikkiaan minulla ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa yrittämisestä. Kyllä, se on välillä raskasta. Kyllä, se on välillä stressaavaa. Mutta on se myös uskomattoman jännittävää!