Tässä artikkelisarjassa käydään läpi eri tekniikoita ja vinkkejä, jotka auttavat sinua kehittymään paremmaksi esiintyjäksi ja puheen pitäjäksi. Ensimmäisessä osassa käydään läpi hyvin strukturoidun ja tehokkaan puheen kirjoittamisprosessin kulku.

Ylioppilasjuhlat, syntymäpäivät tai häät – puheen pitäminen voi tulla vastaan monessa eri tilaisuudessa. Yleisölle puhuminen on pelottavaa ja varsinkin kokematon tuntee helposti olonsa epämukavaksi valokeilassa ollessaan. Jännityksen tuomaa epävarmuutta voi kuitenkin helposti selättää valmistautumalla kunnolla ja kirjoittamalla yksinkertaisen, mutta vaikuttavan puheen.

Paras tapa voittaa esiintymisjännitys on tietää tarkalleen, mistä oikein on puhumassa.

– Michael H. Mescon

The Speech Structure™ -tekniikka


Hyvä puhe muodostuu selkeän rakenteen ja mieleenpainuvan tarinan yhdistelmästä. Ota tästä talteen saksalaisen esiintymiskouluttaja Florian Mueckin helposti omaksuttavat askeleet loistavan puheen kirjoittamiseksi.

Suunnittelu

1. Määritä puheesi teema sekä viesti, jonka haluat puheellasi välittää.

Pyri olemaan spesifi ja pidä viestisi ytimekkäänä. Mieti, mitä haluat puheellasi saavuttaa ja mitä haluat yleisösi tekevän puheen jälkeen. Kirjoita myös tämä ylös, sillä tulet tarvitsemaan sitä myöhemmin.

2. Kerää, valitse ja järjestele puheesi sisältö.

Kerää paperille 5-10 argumenttia tai väitettä, jotka tahdot sanoa. Älä ole liian valikoiva. Valitse näistä asioista kolme puheesi viestin kannalta tärkeintä ja tarkenna jokaista muutamalla lauseella.

Järjestele ne vielä keskenään tärkeimmästä vähiten tärkeimpään. Selkeässä ja mieleenpainuvassa puheessa ei ole liikaa sisältöä, joten kaikista merkittävimpien asioiden valitseminen on tärkeää.

Puheen rakentaminen

Florian kuvaa hyvää puheen rakennetta kreikkalaisena temppelinä, jonka eri elementit muodostavat yhtenäisen puheen.

Perusta

1. Puhe on hyvä aloittaa mieleenpainuvalla tavalla. Tämä voi olla esimerkiksi:

– Lainaus
– Yksittäinen sana
– Ajatuksia herättelevä väite
– Suljettu kyllä/ei -kysymys

2. Aloituksen jälkeen tulee puheen viesti, joka on hyvä saada tiivistettyä alle viiteen sanaan.

3. Perusta viimeistellään johdattelemalla puheen sisältöön. Esimerkiksi:

Tähän on kolme hyvää syytä.” tai ”Kolme esimerkkiä tukevat tätä.

Pilarit

Itse puheen sisältö muodostuu kolmesta aiemmin valitusta asiasta. Puheen tulisi käsitellä näitä järjestyksessä vähiten tärkeimmäistä tärkeimpään, selkeästi erottaen ne toisistaan. Tämä tuo puheeseen rakennetta ja lisää sen mieleenpainuvuutta.

Katto

Puheen lopussa tee vielä yhteenveto kolmesta kertomastasi asiasta tai väitteestä. Toista myös viesti, jonka haluat välittää ja aktivoi yleisösi siihen mitä haluat heidän tekevän puheen jälkeen.

Sadevesiputki

Florianin omasta mielestä puheen kannalta tärkein osuus tulee aivan sen lopussa. Puhujan viimeisten sanojen tai eleiden tulee kietoa puheen kokonaisuus yhteen.

Kekseliäs viittaus aivan alussa mainittuun asiaan tekee puheestasi kokonaisuuden. Se voi esimerkiksi olla vastaus alussa esitettyyn kysymykseen tai muu ensimmäisiin sanoihin yhdistävä tekijä. Mielikuvituksellinen lopetus jättää viimeistään muistijäljen kuuntelijalle ja saa hänet vaikuttumaan.

Näillä ohjeilla pääset helposti alkuun loistavan puheen kirjoittamisessa. Muista kuitenkin, että puheen tulisi olisi olla puhujansa näköinen, joten ole luova ja sovella tekniikka juuri sinulle sopivalla tavalla!

Lisää Florian Mueckin ”The Speech Structure™” tekniikasta voit lukea täältä.