Muistipalatsi on yksi tehokkaimmista ja helpoiten omaksuttavista muistitekniikoista. Se ei kenties ole nopein tapa muistaa asioita, mutta voit olla varma, että oikein kootun muistipalatsin avulla muistat laajojakin kokonaisuuksia kauemmin kuin useiden muiden muistitekniikoiden avulla. Seuraa näitä vaiheita ja hämmästy!

Mikä on muistipalatsi?


Muistipalatsi (tai paikkamenetelmä) on muistitekniikka, joka hyödyntää visualisointia sekä tuttujen paikkojen ja esineiden yhdistämistä uuteen tietoon.

Jo antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset hyödynsivät muistipalatsia ja nykyään useat muistikilpailujen mestarit ovat kertoneet yli-inhimillisten muistikapasiteettien olevan tämän tekniikan ansiota. Esimerkiksi lukuisia muistikilpailuja voittanut Nelson Dellis käytti muistipalatsia painaakseen mieleensä piin (π) 10 000 ensimmäistä numeroa vain kymmenessä tunnissa! Tekniikkaa on myös tutkittu tieteellisesti: tavanomaisten muistajien kyky muistaa asioita tuplaantui, kun he harjoittelivat tekniikkaa puoli tuntia päivässä runsaan kuukauden ajan.

Muistipalatsin luominen on hyvin simppeliä. Aluksi valitaan tuttu ympäristö, rakennus tai reitti, joka toimii kehikkona muistipalatsille. Tämän jälkeen palatsista valitaan ’varastotiloja’, joihin tietoa talletetaan symbolien, kuvien ja numeroiden avulla.

Helppoa ja kätevää!

Muistipalatsin luominen


1. Valitse ’palatsisi’

Vaikka sinun onkin mahdollista luoda muistipalatsi mielikuvituksesi avulla, toimii tämä muistitekniikka parhaiten silloin, kun hyödynnät tosimaailmasta löytyviä ja sinulle tuttuja paikkoja muistipalatsin kehikkona.

Listaa paikkoja ja alueita, joissa vietät paljon aikaa ja jotka tunnet kuin omat taskusi. Listaasi voi kuulua esimerkiksi oma kotisi, reitti koulullesi, koulun sisätilat tai vaikkapa kesämökkisi lähiympäristö. Mitä paremmin muistat alueen jokaisen yksityiskohdan, sen parempi.

Vaihtele muistipalatsin kokoa muistettavien asioiden laajuuden ja määrän mukaan. Jos sinun tulee muistaa vain esimerkiksi yksittäinen listaus, voi muistipalatsisi olla melko pieni; esimerkiksi oma makuuhuoneesi olisi varmasti sopiva tähän tarkoitukseen. Jos taas pyrit muistamaan laajempaa asiakokonaisuutta, esimerkiksi useita kappaleita oppikirjasta, kannattaa sinun valita isompi muistipalatsi – ehkäpä koulurakennus tai reittisi koululle?

Valitse listastasi yksi paikka tai alue – tämä on sinun ikioma muistipalatsisi.

2. Päätä reitti ja ’varastotilat’

Jos sinun on muistettava asioita tietyssä järjestyksessä, tulee sinun kulkea ennalta asettamaasi reittiä.

Mitä reittiä yleensä kuljet palatsissasi? Käy tuo reitti läpi mielessäsi useaan kertaan, lisäten yksityiskohtia jokaisella kerralla. Mieti mitä huonekaluja, esineitä ja esteitä reitilläsi on sekä erilaisia tuoksuja tuntemuksia, joita reitilläsi kohtaat.

Jos muistettavien asioiden järjestyksellä ei ole väliä, sinun ei välttämättä tarvitse kulkea reittiäsi aina saman suuntaisesti tai tietyllä tavalla. Näissä tapauksissa voit vain kulkea ympäri palatsiasi ja poimia muistettavia asioita sieltä täältä.

Tunnista ja päätä myös ’varastotilat’, joihin varastoit muistettavat asiat. Jos olet valinnut palatsiksesi vaikkapa kotisi, varastotiloja voivat olla huoneet, laatikot, hyllyköt sekä muusta ympäristöstä erottuvat huonekalut, esineet taikka taideteokset. Jos olet valinnut palatsiksesi vaikkapa reitin koululle, varastotiloina voivat toimia risteykset, puistot, nähtävyydet tai suuret rakennukset.

3. Aseta reitille kuvia, symboleita ja lyhenteitä

Nyt kun olet hahmottanut palatsin, reitin ja varastotilat, voit ripotella muistettavat asiat reitille.

Älä aseta heti kaikkea tietoa palatsiisi, vaan pyri kokeilun kautta löytämään se tietomäärä, jonka pystyt palatsin avulla muistamaan. Voit esimerkiksi rajata pienen osan palatsista, kokeilla kuinka paljon tietoa tuohon pieneen osaan mahtuu ja tämän tiedon turvin sitten levittää lopun tiedon palatsiisi.

Hyödynnä kuvia, symboleita ja lyhenteitä. Jos esimerkiksi valitsit palatsiksesi kotisi ja reittisi ensimmäinen varastotila on eteisen kenkälaatikko, aseta mielessäsi tähän kenkälaatikkoon vaikkapa muistettavaa asiaa kuvaava symboli tai esine. Ehkäpä yrität muistaa Euroopan Keskuspankin perustamisvuotta ja kenkälaatikosta löytyy euron kolikko, johon on kaiverrettu vuosiluku 1998!

4. Tutustu palatsiisi

Kun palatsisi on valmis ja täynnä mitä mieleenpainuvimpia kuvia, symboleita ja lyhenteitä, tulee sinun tietysti kierrellä palatsissasi! Katsele varastotilojasi ja sieltä löytyviä muistettavia asioita, kulje reittiäsi molempiin suuntiin ja palauta mieleesi pienimmätkin yksityiskohdat. Kuvittele palatsiisi mahdollisimman paljon värejä, kokoeroja, tuoksuja ja muita aisteja stimuloivia erottuvuuksia.

Lisäksi voit vahvistaa muistiasi piirtämällä muistipalatsisi ’pohjapiirroksen’ (tai kartan, jos palatsisi on reitti tai alue) paperille. Lisää pohjapiirrokseen ’varastotilat’ sekä käyttämäsi symbolit. Voit myös piirtää käyttämäsi reitin ja jakaa kartan eri aihealueiden kesken.

Näin helppoa se on! Kun sitten haluat muistaa jotain palatsistasi, sinun tulee vain yksinkertaisesti kulkea mielessäsi sinulle jo niin tuttu reitti ja tutkailla sieltä löytyviä muistoja.

Lisävinkit


  • Kuvat ja symbolit painuvat mieleesi paremmin, jos ne ovat absurdeja tai (normaalista poikkeavia) tai jos niihin liittyy vahva tunnelataus tai henkilökohtainen kokemus. Numerosarja 123 ei jää helposti mieleen, joten voisit muuttaa numeron 1 keihääksi, numeron 2 merihevoseksi ja numeron 3 muskettisotureiksi.
  • Voit käyttää samaa palatsia yhä uudelleen ja uudelleen: sinun tulee vain vaihtaa varastotiloissa olevat muistot uusiin. Tällöin kuitenkin unohdat aiemmin säilötyt muistot, joten jos haluat muistaa uusia asioita vanhojen rinnalla, tulee sinun luoda uusi muistipalatsi.
  • Muistipalatsi, kuten muutkin opiskelutekniikat, vaativat harjoittelua toimiakseen tehokkaasti. Sinun ei siis kannatta hylätä muistipalatsiasi, vaikka se ei toimisikaan odotustesi mukaisesti heti ensimmäisillä kokeiluilla.