Feynman-tekniikan (engl. Feynman technique) kehitti yhdysvaltalainen Richard Feynman, joka oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista fyysikoista. Hän esimerkiksi laajensi kvanttielektrodynamiikan (mikä..?) teoriaa ja tuli kuuluisaksi juuri tavastaan selittää fysiikan monimutkaisuuksia kansantajuisesti. Hänet palkittiin Nobelin fysiikanpalkinnolla vuonna 1965.

Feynman-tekniikka sopii erinomaisesti

1) uuden asian opiskeluun.

2) ymmärryksen syventämiseen.

3) kokeisiin valmistautumiseen.

 


Välineet

 • Oppimateriaali
 • Vihko (A4, tiivistelmää varten)
 • Vihko (A6, merkintöjä varten)
 • Kirjoitusvälineet

Feynman-tekniikka lyhyesti

 1. Pänttää ja opiskele.
 2. Kirjoita tiivistelmä.
 3. Kirjoittaessasi tiivistelmää merkitse ylös kohdat, joissa on vielä vaikeuksia.
 4. Palaa hankalien kohtien pariin.
 5. Toista prosessi, kunnes osaat selittää aiheen vaikka 5-vuotiaalle lapselle.
 6. Lopuksi opeta asia vielä ystävällesi!

Toteutus

1) Pänttää ja opiskele

Valitse aiheesi ja aloita opiskelu. Voit käyttää ajanhallinnan apuna esimerkiksi Pomodoro-tekniikkaa. Pyri opiskelemaan intensiivisesti ja hahmottamaan kokonaisuus yksityiskohtien sijasta. (Lue 8 edellytystä tehokkaalle opiskelulle)

2) Kirjoita aiheesta mahdollisimman simppelisti

Kirjoita tiivistelmä opiskelemastasi aiheesta (A4-vihkoon). Kuvittele opettavasi 5-vuotiasta lasta. Käytä yksinkertaisia käsitteitä ja lauserakenteita. Käy aihetta samalla läpi ääneen.

Mitä simppelimpi teksti on ja mitä helpommin joku muukin voisi sen avulla ymmärtää opiskelemasi aiheen, sitä paremmin olet itse sisäistänyt tiedon.

3) Kirjoittaessasi tiivistelmää merkitse toiseen vihkoon (A6) ne kohdat, joiden kanssa sinulla vielä on vaikeuksia

Aina, kun joudut tiivistelmää kirjoittaessasi pysähtymään tai et muista jotain lukemaasi kohtaa laisinkaan, kirjaa se ylös toiseen vihkoon. Näin sinulle muodostuu nopeasti kuva tietämyksessäsi olevista aukoista ja ongelmakohdista.

4) Kertaa hankalat kohdat

Tiivistelmän jälkeen palaa oppimateriaalisi pariin ja aloita jälleen opiskelu. Tällä kertaa keskity kuitenkin tietämyksesi täydentämiseen: pänttää niitä kohtia, jotka tiivistelmässäsi olivat vajavaisia.

Tämä tehostaa huomattavasti ajankäyttöäsi. Turha päntätä niitä kohtia, jotka jo hallitset.

5) Toista prosessia, kunnes osaat selittää aiheen pikkulapselle

Suorittaessasi kohtia 1-4 uudestaan ja uudestaan, yksinkertaista tiivistelmääsi prosessimaisesti ja tee siitä helpommin ymmärrettävä. Lopputuloksena tulisi olla teksti, jonka avulla voisit opettaa aiheen pikkulapselle (tai ainakin hyvin nuorelle henkilölle).

6) Opeta aihe ystävällesi

Kun mielestäsi hallitset asian täydellisesti, pyri opettamaan se ystävällesi. Parhaassa tapauksessa käytössäsi on liitu- tai valkotaulu ja voit toimia opettajan tavoin. Piirrä havainnollistavia kaavoja ja kuviota oppimisen helpottamiseksi. Luo aiheen ympärille tarina!

Lisäksi ystäväsi voi aika ajoin kysyä sinulta tarkentavia kysymyksiä ja haastaa tietämystäsi. Voit ehkä huomata, että jokin seikka vaatisi vielä kertausta. Jos näin käy, palaa sorvin ja vaiheiden 1-5 ääreen.

 


Huomioita
 • Tekniikkaa helpottaa huomattavasti se, että höpiset ja mutiset kirjoittaessasi tiivistelmää. Feynman-tekniikka ei siis kenties ole paras opiskelutekniikka esimerkiksi kirjastossa opiskeltaessa.
 • Monimutkaiset käsitteet ja vaikeasti hahmotettavat kokonaisuudet eivät jää mieleen. Tämän vuoksi tiivistelmän yksinkertaistaminen tehostaa oppimista ja jättää vahvemman muistijäljen.
 • Feynman-tekniikka sopii erinomaisesti opiskelun jälkeen tapahtuvaan kertaamiseen.
 • Pomodoro-tekniikkaa kannattaa hyödyntää Feynman-tekniikan vaiheessa 1 (eli opiskeltaessa). Suorita yksi pomodoro (20-25min), kirjoita tiivistelmä ja suorita seuraava pomodoro hankalien kohtien parissa.